Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višemjesečna paraliza

Maratonski sastanak: Pao dogovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Angela Merkel (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Stranke koje pregovaraju o formiranju njemačke vladajuće koalicije postigle su dogovor o velikoj koaliciji, prenosi u srijedu njemačka novinska agencija dpa.

Nakon maratonskog sastanka od 20 sati dogovoreno je da socijaldemokrati (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prve procjene CDU Angele Merkel gubitnik prvih ovogodišnjih pokrajinskih izbora Slika nije dostupna umjereni političar Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a

SPD je zadržao i ministarstvo vanjskih poslova, ali i preuzeo ministarstvo financija kojim je dosad vladao CDU, što je veliki dobitak za tu stranku, ocjenjuje dpa.

Konzervativni blok i socijaldemokrati sastali su se treći dan zaredom kako bi postigli dogovor, nakon što im je tijekom vikenda istekao samonametnuti rok.

Njemačka kao najveća europska ekonomija u političkoj je paralizi pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što izaziva zabrinutost investitora i partnerskih zemalja o mogućem odgađanju donošenja važnih odluka potrebnih zbog pitanja poput odlaska Velike Britanije iz Europske unije ili reforme eurozone, piše Reuters.

SPD, koji je vladao s konzervativnim blokom od 2013. godine, na izborima u rujnu zabilježio je svoj najgori rezultat od Drugog svjetskog rata te je bio u teškim pregovorima kako bi se kod CDU-a i CSU-a zauzeo za ustupke kojima će uvjeriti svoje 443 tisuće članova da pristanu na još jednu veliku koaliciju na stranačkom referendumu u ožujku.

Dvije strane u nedjelju su se dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta, te namijeniti oko 33 milijarde eura općinama za razne projekte, uključujući skrb za djecu.

Sporazumili su se i o pitanjima migracija, energetike i poljoprivrede, no ostale su dvije najteže točke – zakon o radu i zdravstvo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene