"SPD treba, a to je želja članova i stranačke baze, organizacijsku, kadrovsku i programsku obnovu. Svojom ostavkom i odustajanjem od mjesta u saveznoj vladi želim pridonijeti okončanju rasprava o kadrovskim pitanjima kako bih članovima omogućio da se usredotoče na ono što je u koalicijskom sporazumu", kazao je Martin Schulz.

Galerija


Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz podnio je ostavku zbog raskola u stranci izazvanog koalicijskim dogovorom s demokršćanima kancelarke Angele Merkel. Sudbina dogovora je upitna, a Nijemci bi ponovno mogli na birališta, manje od godinu dana nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Vezani članci Njemačka policija, ilustracija Sramota u njemačkoj policiji: Pogledajte kakve su odvratne radikalne sadržaje razmjenjivali u chatovima Angela Merkel Merkeč regirala na naglo širenje zaraze u dijelovima Njemačke: ''Opasnost je i dalje velika, uzmite to za ozbiljno''

Schulz se nada da će njegov potez ujediniti socijaldemokrate. "SPD treba, a to je želja članova i stranačke baze, organizacijsku, kadrovsku i programsku obnovu. Svojom ostavkom i odustajanjem od mjesta u saveznoj vladi želim pridonijeti okončanju rasprava o kadrovskim pitanjima kako bih članovima omogućio da se usredotoče na ono što je u koalicijskom sporazumu", kazao je Schulz.

Gotovo pola milijuna članova stranke o sudbini koalicijskog sporazuma odlučit će glasujući poštom. U slučaju odbacivanja koalicije, Njemačku vjerojatno čekaju prijevremeni izbori. Rezultat će biti poznat početkom sljedećeg mjeseca. Novog vođu stranka će dobiti mjesec dana poslije.

Schulz je na dužnosti proveo manje od godinu dana. Dočekan je s nadom, kao netko tko bi mogao uzdrmati kancelarku Merkel i njezine demokršćane na parlamentarnim izborima prošlog rujna. Međutim, obje stranke su na kraju ostvarile najgore rezultate od Drugog svjetskog rata. Nakon što su propale sve druge kombinacije za formiranje vlade, Schulz je bio prisiljen odustati od obećanja da neće koalirati s demokršćanima. Prekršeno obećanje na kraju ga je stajalo položaja.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr