Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VADILI ZLATO

Pod zemljom proveli više od 60 sati bez hrane i vode: Spašeni rudari koji su ostali zarobljeni nakon urušavanja tunela

Spašeni rudari
Spašeni rudari Afp
Aktualno Galerija Spašeni rudari Spašeni rudari Foto: Afp Potraga za zatrpanim rudarima Potraga za zatrpanim rudarima Foto: Afp Potraga za zatrpanim rudarima Potraga za zatrpanim rudarima Foto: Afp +0 Potraga za zatrpanim rudarima Galerija 1/4 >>
Spašena su tri rudara zarobljena nakon odrona zemlje u rudniku zlata u afganistanskoj sjeveroistočnoj pokrajini Badahsan, rekli su lokalni dužnosnici u nedjelju.

Rudari su proveli više od 60 sati bez hrane i vode pod zemljom u okrugu Yawan prije nego što su ih spasili mještani i vlasti kasno u subotu.

Pročitajte i ovo Američka obalna straža spasila tri brodolomca nakon tjedan dana na pustom otoku. Tri brodolomca Nasukali se na pustom otoku: Hranili se samo jednom namirnicom, a evo što ih je spasilo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Oni su iskopali tunel za vađenje zlata, ali se urušio u četvrtak nekoliko sati prije potresa koji je pogodio regiju.

U nedjelju su spašeni rudari prevezeni vojnim helikopterom u bolnicu u pokrajinskoj prijestolnici Faizabadu.

Lokalne vlasti kažu da je misija spašavanja bila teška jer je riječ o planinskom području s lošim cestama, a nedostajalo je adekvatne opreme.

Na objavljenim fotografijama vidi se da deseci ljudi, među kojima su predstavnici talibanskih vlasti, osnovnim materijalom izbavljaju rudare.

U pokrajini Badahsan nalaze se rudnici zlata i lapis lazulija koje ilegalno i neprofesionalno eksploatiraju mještani za svakodnevne potrebe.

Unatoč neiskorištenim prirodnim resursima, afganistansko gospodarstvo uništeno je zbog više od četiri desetljeća ratnog stanja.

Povratkom talibana u kolovozu 2021. zemlja je dodatno potonula u siromaštvo, a porasla je nezaposlenost, što je prouzročilo masovne migracije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene