Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na iskušenjima u špilji

Spasioc detaljima o dramatične akcije: "Vukli smo se po stijenama i ronili do zarobljenih. Struja je bila jaka"

Aktualno Galerija Damir Podnar, CZS Damir Podnar, CZS Foto: Dnevnik Nove TV Evakuacija zarobljenih u jami - 1 Evakuacija zarobljenih u jami - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Evakuacija zarobljenih u jami - 2 Evakuacija zarobljenih u jami - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Evakuacija zarobljenih u jami - 3 Galerija 1/4 >>
Pet osoba od subote je bilo zarobljeno u Križnoj jami u Sloveniji. Spasioci su ih danas uspješno evakuirali, a akciju spašavanja cijelog dana pratio je reporter Dnevnika Nove TV, Ivan Čorkalo.

Slovenski spasioci danas su spasili svih pet zarobljenih ljudi iz Križne jame. Tročlana obitelj i dvoje špiljskih vodiča ostali su zarobljeni u špilji od subote, kada im je visok vodostaj i naglo podignuta razina vode u jami blokirala izlaz. Zatočeni su bili na oko 2,4 kilometra od ulaza u špilju.

"Podnijeli smo velik teret, a spašavanje je trajalo gotovo tri dana. Vodostaj nam je otežavao posao i morali smo čekati idealne uvjete kako bismo mogli početi s evakuacijom zarobljenih ljudi", za Dnevnik Nove TV kazao je Damir Podnar, voditelj tehničke jedinice ronjenja CZS.

Pročitajte i ovo Igor Benko Sretan završetak Vođa akcije spašavanja za Dnevnik Nove TV otkrio detalje iz Križne jame: "Vodiče je to iznenadilo..."

Voda im je izlaz zatvorila na dva mjesta u špilji, a jedan dio baš je simboličnog naziva - Kalvarija. I Podnar je jedan od onih koji je stigao do zarobljenih u špilji.

Damir Podnar, CZS Evakuacija zarobljenih u jami - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

"Bio sam jučer kod njih i baš u to vrijeme je bio najveći vodostaj. Imali smo velike teškoće dok smo se probijali prema njima. Trebalo nam je pet sati, a nismo se mogli koristiti čamcem jer je bila jaka struja. Vukli smo se po stijenama. Trebalo je roniti, ali zbog jake struje teže nam je bilo kretati se dijelovima koji su bili djelomično ispunjeni vodom".

Pročitajte i ovo Žrtva napada Roditelji najavljuju prosvjed Žrtva napada u Vukovaru progovorila za Dnevnik Nove TV: "Vikali su 'Delije' i 'vadi nož' pa premlatili prijatelje koji pričaju na ekavici"

"Pod vodom smo se orijentirali pomoću užeta koje je povukla prva ekipa koja je stigla do zarobljenih u subotu navečer. I označila put kako moramo proći kroz dijelove koji su bili zatvoreni. Ovo je bila jedna od naših najzahtjevnijih akcija", zaključio je Podnar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene