Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji su uvjeti?

Jedna europska država odlučila je umirovljenicima subvencionirati putovanja: Organizirali i dvije vrste paketa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Španjolska vlada pokrenula je projekt kojim sufinancira putovanja umirovljenicima te poziva druge zemlje da se odluče na slične poteze.

Agencija španjolske vlade IMSERSO posvećena je poboljšavanju životnog standarda starijih osoba, a jedan od posljednjih projekata im je subvencioniranje putovanja starijim osobama.

Cilj projekta je umirovljenicima u Španjolskoj omogućiti pristupačan odmor, a glavna pretpostavka da će se time poboljšati njihova kvaliteta života, ali i zdravlje, a koristi bi trebale imati i socijalna skrb, gospodarstvo i turistička industrija.

Većina subvencioniranih putovanja ostvaruje se izvan sezone, obično između listopada i lipnja, što donosi željeno produljenje turističke sezone, piše tportal.

Pravo na subvenciju imaju Španjolci, ali i legalni doseljenici u Španjolskoj, a uvjet je da se radi o umirovljenicima, tj. primateljima državne imovine, obiteljske mirovine s 55 godina i više, osobe sa 60 ili više godina koje primaju naknadu za nezaposlene te korisnici socijalne pomoći stariji od 60 godina. 

Pročitajte i ovo Zimske gume - 1 Teška krađa Mladić opelješio vulkanizersku radnju: Krao automobilske gume i opremu u vrijednosti 40 tisuća eura

Pritom Vlada prednost daje starijim osobama, onima slabijeg imovinskog statusa, osobama s invaliditetom, osobama iz mnogobrojnih obitelji, ali i onima koji se prijavljuju prvi put.

O kakvim se putovanjima radi?

IMSERSO je ponude podijelio u dvije skupine: kratka i dulja putovanja. 

Kratka, koja traju oko 4 dana i provode se u unutrašnjosti zemlje subvencionirana su iznosom od otprilike 115 eura. Dulja, koja traju 10-ak dana i provode se u obalnim područjima subvncionirana su iznosom od otprilike 450 eura.

Pročitajte i ovo Ledeni val u Kini SNJEŽNA APOKALIPSA Nevjerojatno niskom temperaturom oboren rekord star 64 godine: Dijelovi zemlje bore se s dubokim smrzavanjem

Španjolski državni tajnik za turizam Fernando Valdés podržao je projekt te potiče i druge zemlje da se odluče na ovakav korak podsjećajući da bi milijuni europskih umirovljenika mogli imati koristi od takvih turističkih aranžmana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene