Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska vlada imat će potrebnu većinu u parlamentu za odobrenje uvođenja izvanrednih mjera u Kataloniji ali i podršku većine oporbe, pokazuju u četvrtak izjave političkih dužnosnika u Španjolskoj.


Vlada Narodne stranke desnog centra, na vlasti od 2011., u subotu će održati izvanredni sastanak ministara s kojeg bi trebala u španjolski parlament poslati prijedlog mjera iz članka 155. ustava, koji dopušta vladi upotrebu prisile u provođenju zakona u Katalonijisukladno španjolskom ustavu.

Vezani članci Carles Puigdemont (Foto: AFP) Katalonski čelnik Carles Puigdemont oslobođen i smije napustiti Italiju Slika nije dostupna "Nema mjesta nejasnoćama": Madrid Kataloniji prijeti silom

Konkretne mjere koje Madrid namjerava provesti u Kataloniji, jednoj od 17 autonomnih regija, zasad nisu navedene no o njima bi idući tjedan trebao raspravljati gornji dom španjolskog parlamenta. U njemu vladajuća Narodna stranka ima 149 od 266 zastupnika. S obzirom da je za odobrenje mjera potrebna natpolovična većina, odnosno 134 zastupnika, gotovo je sigurno da će proći glasanje u parlamentu.

Gornji dom, ili Senat, je teritorijalno predstavništvo pa prema ustavu ono ima isključivu nadležnost za teritorijalna pitanja a ne donji dom ili Kongres u kojem Narodna stranka nema većinu. Senat ima isključivu nadležnost kada neka autonomna pokrajina ne ispunjava obveze iz španjolskog ustava, što je u ovom slučaju Katalonija.

Članak 155. nikada nije korišten a vlada u Madridu ga je odlučila aktivirati nakon što je procijenila da katalonska vlada ne odustaje od nezavisnosti Katalonije, temeljem referenduma kojeg ne dopušta ustav donesen 1978. Njegova primjena ne znači ukidanje autonomije ali može ukinuti nadležnost sadašnjih službi, dužnosnika, aktivnosti i usluga. Zasad je nepoznato kako bi njegovo uvođenje moglo izgledati na terenu u Katalonji.

Za njegovu primjenu je stoga poželjno da postoji širi politički konsenzus u Španjolskog na kojeg Narodna stranka zasad računa.

"Teritorijalna cjelovitost se ne pregovara", rekao je u četvrtak José Luis Abalos, tajnik i zastupnik Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE). "Procijenit ćemo mjere nakon što ih vlada objavi ali ne pristajemo na Puigdemontove ucjene", rekao je osvrnuvši se na pismo predsjednika katalonske vlade.

U njemu je Carles Puigdemont naveo da ako "španjolska vlada nastavi sprječavati dijalog i nastavi s represijom, parlament Katalonije moći će pokrenuti, bude li to smatrao potrebnim, glasovanje o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti, o čemu nije glasao 10. listopada".

Lijevi centar PSOE je najveća oporbena stranka sa 62 zastupnika u Senatu. PSOE i Narodna stranka mijenjaju se na vlasti gotovo četiri desetljeća te su se protivile referendumu u Kataloniji, ne želeći mijenjati ustav koji bi ga učinio zakonitim.

"Ne prihvaćamo Puigdemomtove ucjene, vrijeme je da se pokrenemo i primijenimo ustav", rekao je pak Albert Rivera, vođa stranke centra Građani. Ova stranka osnovana u Kataloniji 2006., a izašla na nacionalnu razinu prije tri godine, partner je Narodne stranke te uz nju najveći protivnik nezavisnosti Katalonije.

Narodna stranka, PSOE i Građani imaju 231 zastupnika od 266 u Senatu. "Narodna stranka, PSOE i Građani imaju 231 zastupnika od 266 u SENATU ( treba a ne Kongresu kako sam stavio).

Ostale stranke uglavnom se protive primjeni članka 155. , posebno lijeva stranka Podemos, treća po broju zastupnika u Senatu i Kongresu. Tvrde da je Puigdemont spomenutom rečenicom, posljednjom u svom pismu poslanom Madridu, jasno rekao kako nije proglasio nezavisnost te da nema potrebe za primjenom izvanrednih mjera.

"Primjena članka 155. bez da je proglašena nezavisnost bilo bi suzbijanje demokracije. Njegova primjena bila bi dolijevanje ulja na vatru", istaknuo je Pablo Iglesias, vođa Podemosa. On predlaže organiziranje zakonskog referenduma u Kataloniji, temeljem dogovora Madrida i Barcelone.

To je ranije predlagala i Baskijska nacionalistička stranka (PNV), stranka desnog centra na vlasti u sjevernoj pokrajini Baskiji.

"Ne bi trebalo primijeniti članak 155., jer nikada nije proglašena nezavisnost", izjavio je Iñigo Urkullu, predsjednik vlade Baskije i stranke PNV. Pozvao je Madrid i Barcelonu na dijalog bez "uvjeta i ponižavanja". Narodna stranka ovisi o podršci PNV-a za donošenje državnog proračuna. Baskija je pokrajina gdje dio stanovništva podržava nastojanja zagovornika nezavisnosti Katalonije imajući iste aspiracije.

Zastupnik Narodne stranke, Fernando Martínez Mallo, tvrdi da Puigdemont u zadanom roku, koji je istekao u četvrtak u 10 sati, nije jasno rekao da nije proglasio nezavisnost i da to ne namjerava učiniti. "Pravna država ne dopušta nejasnoće, prijetnje a posebno ne ucjene", istaknuo je.

Katalonska vladajuća koalicija "Zajedno za Da" sastala se u ponedjeljak sa svojim partnerom, antikapitalističkom strankom Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) koja je zatražila proglašenje republike ovaj ili idući tjedan. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju