Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun s prošlošću

Španjolska premješta ostatke još jednog fašističkog vođe

Španjolska će premjestiti posmrtne ostatke fašističkog vođe
Španjolska će premjestiti posmrtne ostatke fašističkog vođe Foto: THOMAS COEX / AFP
Španjolska priprema ekshumaciju ostataka fašističkog vođe koji je inspirirao Francovu diktaturu. José Antonio Primo de Rivera utemeljio je pokret Falange, a njegovi posmrtni ostaci leže u golemom mauzoleju koji je izgradio bivši fašistički režim izvan Madrida.

José Antonio Primo de Rivera bio je ključan za ustanak generala Francisca Franca, koji je pokrenuo Španjolski građanski rat od 1936. do 1939. No taj rat nije bio sukob ograničen samo na Španjolsku već je bio i sukob međunarodnog antifašizma i fašizma.

Tijelo fašističkog vođe bit će premješteno na madridsko groblje San Isidro u sklopu vladine borbe protiv simbola fašizma. Grob Prime de Rivere trenutačno se nalazi pokraj oltara u bazilici u Dolini palih, Francovu mauzoleju koji je sada preimenovan u Dolinu Cuelgamuros.

Francovi posmrtni ostaci odande su uklonjeni 2019. godine, što je razbjesnilo ekstremne desničare koji još uvijek njeguju uspomenu na njega. Navedena bazilika nalazi se uz stijenu na čijem je vrhu ogromni križ, a u gradnji spomenika sudjelovali su zatvoreni republikanski antifašisti.

Ekshumacije su dokaz nastojanja ljevičarske vlade da zaustavi štovanje fašističke pobjede u Građanskom ratu ili Francove diktature. Mjesto mauzoleja pretvara se u spomenik u čast svim žrtvama rata, a ne samo fašistima.

Mnoge žrtve ljevičarskih republikanaca pokopane su u neoznačenim masovnim grobnicama, a mnogi ih rođaci još uvijek pokušavaju locirati, podsjeća BBC.

Pročitajte i ovo Posmrtni ostaci diktatora Francisca Franca (Foto: AFP) U predgrađe Španjolske vlasti premjestile ostatke diktatora Franca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sramotni događaj Bakić oštro protiv nastavnika koji odobravaju ustaške elemente: "Takvima škola treba zatvoriti vrata"

Primo de Rivera bit će ponovno pokopan u blizini grobova nekoliko članova svoje obitelji. Pogubio ga je republikanski streljački vod u studenom 1936. u Alicanteu. Bio je sin diktatora Miguela Prima de Rivere, koji je vladao Španjolskom od 1923. do 1930. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene