Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantna svjedočanstva

Žene u ovoj afričkoj zemlji cjepivo protiv strašne bolesti mogu dobiti jedino u zamjenu za seks

Ebola hara Kongom (Foto: AFP)
Ebola hara Kongom (Foto: AFP) Foto: AFP
Dok liječnici diljem svijeta upozoravaju na sve brže širenje bolesti, djevojke i žene u Beniju suočavaju se sa seksualnom eksploatacijom.

Program cijepljenja protiv ebole u Demokratskoj Republici Kongo inkriminiran je navodima o korupciji, ali i zlostavljanjem žena koje su primorane pružati seksualne usluge u zamjenu za zdravstvenu pomoć.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strahuje se od širenja Smrtonosni "virus krvavih očiju" prvi put zabilježen u ovoj europskoj zemlji: Cjepiva nema, a stopa smrtnosti je jeziva Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) POSTOJI NADA Je li odzvonilo jednoj od najsmrtonosnijih bolesti današnjice? "Uz ovaj lijek uspijeva preživjeti više od 90 posto zaraženih"

Istraživanje koje je provelo nekoliko civilnih udruga pokazuje iznimno visoku stopu nepovjerenja u zdravstvene radnike u Kongu, a prema određenim podacima može se zaključiti i kako se rodno uvjetovano nasilje povećalo od početka izbijanja epidemije ebole u kolovozu prošle godine.

Međunarodni stručnjaci za zdravstvo apeliraju na Svjetsku zdravstvenu organizaciju da razmisli o objavljivanju globalnog upozorenja kada je riječ o širenju virusa ebole. Najviše nada u obuzdavanje bolesti polaže se u novo, eksperimentalno cjepivo koje se za sada pokazalo iznimno djelotvornim.

No, prema nalazima istraživanja, postoji cijeli niz svjedočanstava koja tvrde da žene i djevojke do cjepiva mogu doći jedino – seksom.

Žrtve zlostavljanja i nasilja

Žene su sve više žrtve stigmi i nasilja jer se vjeruje da su one odgovorne za širenje bolesti. Ili barem krive što se bolest nije zaustavila na vrijeme.

Kako su odgovorne za brigu o bolesnicima i higijenu djece, suočene su sa sve većim opterećenjem, traumatiziranjem i mnoge pate od ekstremne iscrpljenosti.

Također postoje navodi o tome kako se žene za vrijeme njihovih menstruacija izopći iz zajednice te da muškarci vjeruju da su upravo u tom razdoblju mjeseca one prenosnice smrtnonosnog virusa.

Trina Helderman, viša savjetnica za zdravlje i prehranu u bolnici Medair u Kongu, rekla je kako bi trebalo postaviti više standarde za pomoć ženama.

„Ova regija ima dugu povijest seksualnog nasilja i iskorištavanja žena i djece. Iako šokantan, ovaj problem mogli smo predvidjeti“, rekla je Helderman. „Humanitarni radnici trebali bi biti bolje pripremljeni za primjenu sigurnosnih mjera kako bi spriječili ovakve slučajeve“, dodala je.

Prošlog četvrtka kongoansko ministarstvo zdravstva pozvalo je građane da nadležnim tijelima prijave bilo koga tko u zamjenu za cjepivo traži novac.

Ministarstvo je priopćilo kako je svjesno glasina o tome da su žene koje rade na programima sprječavanja širenja ebole svoja radna mjesta dobile u zamjenu za seksualne usluge. Savjetovali su da se žene sastaju samo s radnicima koji nose službenu značku, a ne s bilo kime.

Komunikacija je ključna 

Od kolovoza 2018. godine u Kongu je zabilježeno ukupno 811 slučajeva zaraze ebolom, a preminulo je 510 osoba. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje o širenja virusa preko granica Konga u Ugandu, Ruandu i Južni Sudan.

Velik problem s kojim se suočavaju medicinski djelatnici jest opće nepovjerenje građana prema njima. Smatraju da je ebola izmišljotina kojom stranci u njihovoj državi zgrću novac, pa ih većina odbija liječenje i cjepljenje.

Osobita se pozornost pridaje radu sa ženama i vođama lokalnih zajednica, kako bi se izgradilo povjerenje u medicinske djelatnike koji rade na kontroliranju širenja ebole, piše The Guardian.

Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je kako većinu aktivnosti u Kongu već vode nacionalni stručnjaci i liječnici koji blisko surađuju s lokalnim mrežama. Otegotna je okolnost i to što se u samo jednoj regiji Konga može govoriti i više od 20 različitih narječja, što otežava komunikaciju na nacionalnoj razini.

„Konstantno se prilagođavamo i radimo na poboljšanju naše komunikacije s lokalnim zajednicama u vrlo osjetljivom društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu“, rekao je Jašarević.

Dodao je kako je seksualna eksploatacija ozbiljan problem.

„Veliki dio našeg posla u komuniciranju s lokalnim zajednicama jest to da im objasnimo kako su sve usluge liječenja ebole – besplatne! Nastavit ćemo provjeravati i poboljšavati mjere nadzora, a sve kako bismo spriječili takve incidente u što većem broju slučajeva“, zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene