Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mećava i lavine

Snijeg izazvao kaos diljem Europe, a očekuje se još padalina: Ozlijeđeni u lavinama, zatvorene ceste, proglašena izvanredna stanja

Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 5
Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 5 Afp
Aktualno Galerija +0 Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 5 Galerija 1/1 >>
Snijeg i dalje izaziva kaos u velikom dijelu Europe.

U Švicarskoj su tri osobe ozlijeđene kada je oko 300 metara široka lavina zatrpala hotelski restoran na planinskom prijelazu Schwaegalp na visini od oko 1300 metara.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Mećava u Rusiji Prometni kolaps VIDEO Nevjerojatni prizori iz Rusije: Jedna od najvećih snježnih mećava u posljednjem desetljeću zamela glavni grad

Kod Münchena u Njemačkoj dijelovi autoceste bili su zatvoreni, a vozači prisiljeni provesti noć u vozilima, ovoga puta na autoputu A8 nedaleko od Chiemseea. Volonteri su im dijelili hranu, piće i deke tijekom noći dok ceste nisu dovoljno očišćene za vožnju.

Austrijski spasioci iz snijega su izvukli 41-godišnjeg Poljaka koji je zaglavio u snijegu kod skijaške staze.

U Srbiji je u nekim područjima i do metar snijega. Izvanredno je stanje u šest općina. U Crnoj Gori mećava je izazvala kvar na dalekovodu. Bar i Ulcinj od jučer su bez struje. U području Kladnja u BiH visina snijega je 120 centimetara.

„Zbog visine snijega koja u pojedinim mjestima u višim predjelima premašuje metar došlo je do blokade pojedinih prometnica, zatim javila se potreba za angažiranjem dodatne mehanizacije. Iscrpili smo budžetska sredstva s pozicije zimskog održavanja i bili smo primorani proglasiti stanje prirodne nesreće", kaže Zijad Vejzović, Civilna zaštita Kladnja. 

Novi snijeg u Europi očekuje se već za vikend

Dijelovi Europe zameteni snijegom u petak su napokon dočekali malo zatišje, ali su meteorolozi upozorili da se tijekom vikenda očekuje još snijega.

Diljem Alpi snižena je razina opasnosti od lavina, ali nije u potpunosti uklonjena. Ekipe u Austriji počele su slati izviđačke letove na najviše pogođena područja.

Međutim, daleko od toga da nema problema, piše agencija dpa.

Otkazano je više letova iz zračnih luka u Munchenu i Frankfurtu. Glasnogovornik frankfurtskog aerodroma rekao je da otprilike desetina letova - oko 120 - otkazana zbog loših vremenskih uvjeta. U Munchenu je otkazano oko 90 letova.

U Austriji je dio građana Innsbrucka upozoren da ostane kod kuće zbog opasnosti od lavina, priopćile su gradske vlasti. Mjerama opreza obuhvaćeno je tristotinjak ljudi koji žive na obroncima planine.

U drugim dijelovima zemlje stručnjaci za lavine malo su smanjili razinu opasnosti u petak, ali je rizik i dalje velik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene