Snijeg i dalje izaziva kaos u velikom dijelu Europe.

Galerija


U Švicarskoj su tri osobe ozlijeđene kada je oko 300 metara široka lavina zatrpala hotelski restoran na planinskom prijelazu Schwaegalp na visini od oko 1300 metara.

Vezani članci Vuk napao psa Uznemirujuća snimka ledi krv u žilama: Vuk napao psa pred kućom, ubio ga i otkinuo s lanca Mećava u Madridu - 2 Madrid pogodila povijesna snježna mećava: Stanovnici su zatečeni, nemaju ni lopate

Kod Münchena u Njemačkoj dijelovi autoceste bili su zatvoreni, a vozači prisiljeni provesti noć u vozilima, ovoga puta na autoputu A8 nedaleko od Chiemseea. Volonteri su im dijelili hranu, piće i deke tijekom noći dok ceste nisu dovoljno očišćene za vožnju.

Austrijski spasioci iz snijega su izvukli 41-godišnjeg Poljaka koji je zaglavio u snijegu kod skijaške staze.

U Srbiji je u nekim područjima i do metar snijega. Izvanredno je stanje u šest općina. U Crnoj Gori mećava je izazvala kvar na dalekovodu. Bar i Ulcinj od jučer su bez struje. U području Kladnja u BiH visina snijega je 120 centimetara.

„Zbog visine snijega koja u pojedinim mjestima u višim predjelima premašuje metar došlo je do blokade pojedinih prometnica, zatim javila se potreba za angažiranjem dodatne mehanizacije. Iscrpili smo budžetska sredstva s pozicije zimskog održavanja i bili smo primorani proglasiti stanje prirodne nesreće", kaže Zijad Vejzović, Civilna zaštita Kladnja. 

Novi snijeg u Europi očekuje se već za vikend

Dijelovi Europe zameteni snijegom u petak su napokon dočekali malo zatišje, ali su meteorolozi upozorili da se tijekom vikenda očekuje još snijega.

Diljem Alpi snižena je razina opasnosti od lavina, ali nije u potpunosti uklonjena. Ekipe u Austriji počele su slati izviđačke letove na najviše pogođena područja.

Međutim, daleko od toga da nema problema, piše agencija dpa.

Otkazano je više letova iz zračnih luka u Munchenu i Frankfurtu. Glasnogovornik frankfurtskog aerodroma rekao je da otprilike desetina letova - oko 120 - otkazana zbog loših vremenskih uvjeta. U Munchenu je otkazano oko 90 letova.

U Austriji je dio građana Innsbrucka upozoren da ostane kod kuće zbog opasnosti od lavina, priopćile su gradske vlasti. Mjerama opreza obuhvaćeno je tristotinjak ljudi koji žive na obroncima planine.

U drugim dijelovima zemlje stručnjaci za lavine malo su smanjili razinu opasnosti u petak, ali je rizik i dalje velik. (Hina)