Ruski antiteroristički odbor objavio je da je u napadu na politehničkom fakultetu u lučkom gradu Kerču na istoku Krima ubijeno najmanje 19 osoba, od kojih su većina tinejdžeri. Napadač, navodno 18-godišnji student, počinio je samoubojstvo

Galerija


Na društvenoj mreži Telegram pojavile su se i fotografije 18-godišnjeg naoružanog studenta, koji je identificiran kao Vladislav Roslijakov. Policija je izvijestila da je Roslijakov nakon ubilačkog pohoda oduzeo sam sebi život hicem iz puške na drugom katu škole.

Vezani članci Eksplozija u zagrebačkom naselju Travno, oštećen kafić Otkriveno tko stoji iza eksplozije u Travnom: Bombu donio u torbi, oštećena tri stana Ukrajinska vojska Konačno mir? Postignut dogovor o primirju na istoku Ukrajine

Roslijakov je prije tek nešto više od mjesec dana, 8. rujna, dobio dozvolu oružje te je samo nekoliko dana prije ubilačkog pohoda kupio i 150 komada streljiva za pumpericu, koja mu je u rukama na spomentuoj snimci, prenosi RT.

Ruski mediji pišu, pozivajući se na izjave drugih studenata, kako je Roslijakov bio tih, povučen i nekomunikativan, ali s jezivim interesom prema manijacima i serijskim ubojicama. Nedavno su mu se razveli i roditelji, a on je s majkom preselio u podstanare nakon toga.

Njegova majka, Galina Roslijakova, radi kao medicinska sestra na onkološkom odjelu u bolnici u Kerču i bila je jedna od sestara koje su zaprimale studente ranjene u pokolju kojeg je počinio upravo njezin sin.

Svjedoci su ispričali da su se u vrijeme eksplozije čuli hici te da su vidjeli naoružanu osobu kako trči fakultetom i ubija studente.

''Dogodila se eksplozija, popucala su sva stakla. A onda su naoružani muškarci počeli trčati posvuda, otvarajući vrata i vičući na sve'', rekao je profesor na fakultetu.

''Bilo ih je mnogo, ne znam koliko točno. Pucali su na studente i profesore, sve koji su im se našli na putu. Također su bacali eksplozive'', rekao je jedan student.

Informaciju o više napadača potvrdila je i dekanica fakulteta, koja u trenutku napada nije bila u zgradi. 

Kako CNN prenosi izjavu Ruskog antiterorističkog odbora, nakon pucnjave odjeknula je nepoznata eksplozivna naprava ispunjena metalom. 

Sergej Aksionov, čelnik krimske vlade, rekao je kako je jedan od napadača počinio samoubojstvo.

- Sumnjivac za kojeg vjerujemo da je organizirao napad oduzeo si je život - rekao je Aksionov dodajući kako je bio student na istom fakultetu. Njegovo je tijelo pronađeno u knjižnici na drugom katu zgrade fakulteta. 

Aksionov je najavio i trodnevnu žalost na Krimu nakon krvavog napada. Sve škole i vrtići u Kerču su evakuirani.

Antiteroristički odbor je objavio i da napad istražuju kao ubojstvo, a ne kao teroristički napad kao što je isprva objavljeno.

Agencije su navodile da je prema preliminarnim informacijama eksplodirao plin. Po izjavama očevidaca na videosnimci objavljenoj na društvenoj mreži VKontakte, do eksplozije je došlo u kantini.

Međutim, kasnije je ruska antiteroristička jedinica za RT je kazala da se radi o neidentificiranoj eksplozivnoj napravi te da je poginulo 13 osoba. To područje trenutačno ''češljaju'' pirotehnički timovi. ''Detonirala je neidentificirana eksplozivna naprava u Kerču'', priopćio je ruski antiteroristički odbor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitij Peskov rekao je da sumnja na terorizam.

Vozila hitne pomoći i stručnjaci ministarstva za izvanredne situacije odmah su se uputili na mjesto eksplozije. (I.D. / R.S. / Hina)