Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRILAGODBA NOVIM VREMENIMA

Ah, te cenzurirane, moderne bajke: "Stvaramo idiote, možda je to nekome i u cilju"

Aktualno Galerija Bajke izazvale pomutnju - 4 Bajke izazvale pomutnju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bajke izazvale pomutnju - 3 Bajke izazvale pomutnju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bajke izazvale pomutnju - 2 Bajke izazvale pomutnju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bajke izazvale pomutnju - 1 Galerija 1/4 >>
Zbog straha da bi oni najmlađi mogli imati traume, bit će izbačena smrt Bambijeve majke u novom igranom filmu. Ovo nije prvi put da se filmovi, ali i knjige prilagođavaju novim vremenima. Tako primjerice u Britaniji roditelji ne žele čitati klasične bajke jer smatraju da prenose pogrešne poruke.

Scena u kojoj lovac puca u Bambijevu mamu jedna je od najemotivnijih u povijesti filmova. Mnogima je upravo taj prizor bio prvi susret s pojmom smrti. Sada će se promijeniti u igranoj preradi kako bi djeca bila pošteđena traumatičnog događaja. I prerade drugih crtanih filmova dizale su prašinu, a promjene su doživjele i knjige.

Pročitajte i ovo Konzumacija droga - 4 Istraga u tijeku Droga u gumenim bombonima: Majka s dvoje djece završila u bolnici - "Kod djece je problem što nemaju granicu, kad im se nešto sviđa, uzet će dva-tri"

"Osnovna zadaća filmova je da potiče na razmišljanje, ako blaziramo sve skupa, mi snizujemo mogućnost suočavanja i intelektualnog rješavanja vrlo ozbiljnih emocija - ne kod samo djece, nego kod gledatelja općenito i stvaramo nove idiote, to je nekom u cilju možda ali to nije dobro", smatra filmski kritičar Daniel Rafaelić. 

Prerade drugih crtanih filmova također su dizale prašinu. Poput odabira glumice koja glumi Ariel u novoj verziji Male sirene, ali i Snjeguljice u kojoj, čini se, neće biti sedam patuljaka, a sve zbog toga što je navodno zaključeno da su likovi patuljaka uvredljivi za osobe niskoga rasta.

"Bajke zapravo podučavaju djecu o nekom budućem životu, suosjećanju, razlici dobra i zla, tako nekim zapravo lijepim stvarima, pogotovo što one obično završavaju sretnim krajevima - tako da današnje preuređivanje bajki i izbacivanje nekih eventualno tužnijih djelova smatram totalno glupim. Ne znam koja se sad to djeca rađaju tako drukčija", kaže književnica Sanja Pilić. 

Je li ovaj način "zaštite" djece dobar i što on donosi provjerila je novinarka Nove TV Nikolina Zečić. Više pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene