Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Limenke, boce, komadi drva...

Smeće iz Japana doplutalo do obala Kanade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zapadnu obalu Kanade 'doplivala' je poveća količina smeća iz Azije.

Mnogi smatraju kako se radi o otpadu koji je u Pacifiku ostao nakon razornog potresa i tsunamija koji je u ožujku pogodio Japan.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Stanovnici gradića Tofino na kanadskom otoku Vancouver tijekom prošlog tjedna pronašli su limenke japanskog osvježivača za zrak te kineske boce s vodom.

>> 20 milijuna tona smeća 'pliva' prema Havajima

Vlasnik trgovine s opremom za surfanje Jean Paul Froment kaže kako je na plažu doplivalo i 50-ak velikih komada drva te da na svakom od njih stoji oznaka 'JP' za koju vjeruje da je japanski državni kod.

Vjeruje se kako je velik dio otpada otplutao južnije, na obale SAD-a. Ekipa koja je čistila plažu nekoliko kilometara istočno od Neah Baya u saveznoj državi Washington je prije dva tjedna primijetila smeće kako pluta nedaleko obale, javlja AP.

Tone smeća iz Japana će kroz godinu dana najvjerojatnije zatrpati obale od Kalifornije do juga Aljaske. Oceanografi kažu kako će 'doplivati' dijelovi kuća, brodova, namještaj, dijelovi automobila, pa čak i tijela ljudi.

Gradonačelnik Tofina Perry Schmunk je kazao kako se nada da se prema stvarima koje doplutaju, ma koliko one trivijalne bile, odnosi s poštovanjem.

'Sve što dolazi ima veze s jednom velikom ljudskom tragedijom', kazao je Schmunk.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene