Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć u ratu

Službeno: Poljska isporučila nekoliko MiG-ova u Ukrajinu

MiG-29
MiG-29 Foto: Afp
Poljska je Ukrajini isporučila već nekoliko borbenih zrakoplova MiG-29, rekao je u ponedjeljak savjetnik poljskog predsjednika za vanjske poslove Marcin Przydacz.

Nekoliko borbenih zrakoplova MiG-29 poslano je iz Poljske u Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak savjetnik poljskog predsjednika za vanjske poslove Marcin Przydacz u intervjuu za poljski radio RMF FM.

Poljska je 16. ožujka najavila da će poslati zrakoplove koje su tamošnje zračne snage trebale staviti izvan upotrebe.

Przydacz je na radiju RMF FM najavio i dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Poljsku u srijedu.

"Kada je riječ o zrakoplovima MiG-29, koji još uvijek djeluju u obrani poljskog zračnog prostora, odluka je donesena na najvišim razinama, možemo pouzdano reći da šaljemo MiG-ove u Ukrajinu", najavio je tada poljski predsjednik Andrzej Duda.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Samit u tijeku Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Zajednička kupovina oružja u europskom pravu ne postoji. Otvara se više pitanja"

"Imamo desetak MiG-ova koje smo dobili 90-ih iz Njemačke Demokratske Republike i oni su funkcionalni i igraju ulogu u obrani našeg zračnog prostora. Na kraju su operativnog vijeka, ali su još uvijek funkcionalni", dodao je.

"Zamijenit ćemo ih isporukama južnokorejskih FA-50 i američkih F-35", rekao je Duda.

Slovačka se također obvezala Kijevu isporučiti 13 istih borbenih zrakoplova, od kojih su samo neki operativni. MiG-29 je dvomotorni sovjetski mlažnjak koji ima izuzetno dobru sposobnost manevriranja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene