Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poremećaj prehrane

Nije klasificirana kao bolest, ali oni koji je imaju svakodnevno pate: "To je prvi korak k najtežim poremećajima od kojih stotine djevojčica izgube glavu"

Aktualno Galerija Ortoreksija - 4 Ortoreksija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ortoreksija - 3 Ortoreksija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ortoreksija - 2 Ortoreksija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ortoreksija - 1 Galerija 1/4 >>
Opsesivno brojenje kalorija, ugljikohidrata, masti i proteina, pretjerano opterećivanje zdravom prehranom - liječnici primjećuju da je toga sve više. A to vodi u ortoreksiju - to je poremećaj prehrane, odnosno nezdrava opsesija zdravom prehranom. Imaju li društvene mreže veze s tim? Stručnjaci kažu - itekako!

Paziti na to što jedemo, da jedemo zdravo i raznovrsno, što više različitog voća, povrća, ribe, itekako je poželjno. No ima onih kojima to postane opsesija, pa za svaki obrok iščitavaju etikete, mjere koliko što ima ugljikohidrata, masti, proteina. Stručnjaci kažu da to lako sklizne u ortoreksiju!

"Prvi je znak kada ljudi počnu izbacivati određene zdrave dijelove prehrane. Drugi je znak kada onda počnu se fokusirati samo na nekoliko proizvoda za koje su čuli da ili su in, ili su na Instagramu, ili su od influencerica čuli da su in i onda se fokusiraju se na nekoliko proizvoda koje onda kompulzivno koriste", objašnjava doktor Ranko Stevanović.

Sve je to poznato i Mateji Klemenčić Klicper. Odlučila je smršavjeti pa je prvo je smanjila kruh i slatko.

"Onda je to krenulo s izbacivanjem sve većeg broja namirnica. Proučavanjem prehrane i što sam više proučavala, to sam se sve više bojala hrane, jela po nekakvim pravilima", prisjetila se.

Pa je vagala i računala proteine, ugljikohidrate, gledala što smije, a što ne smije jesti.

"Odjednom je jedini cilj u životu bio da moram biti fit i na neki način sam time htjela nadoknaditi zapravo osjećaj manje vrijednosti, nedostatka ljubavi prema sebi i nedostatak samopouzdanja."

Utjecaj su, kaže, imale društvene mreže iako je to bilo prije 10 godina. Danas je sve to uzelo puno više maha.

"Na društvenim mrežama kao i na internetu sugerira se sve i svašta, a poremećaje poput ortoreksije, anoreksije, ali i pretilosti vidimo kod sve mlađih generacija, koje su podložni takvim savjetima koji nisu stručni", kaže nutricionistica Diana Gluhak Spajić.

Mateja je na kraju došla do faze kompulzivnog prejedanja. I tad je zatražila stručnu pomoć, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Počela sam se jako debljati u kratkom roku, a tad je debljanje bilo najgora stvar koja mi se mogla dogoditi jer je to narušavalo moju vrijednost. Tad sam tek shvatila da imam problem."

Ortoreksija još nije službena klinička dijagnoza.

"Ortoreksija je prvi korak ka najtežim poremećajima prehrane, to su najteži ponašajni poremećaji u kojima stotinu i nešto više, uglavnom djevojčica, godišnje izgubi glavu", kaže doktor Stevanović.

Pa stručnjaci kažu - ne brojite kalorije, jedite sezonsko, lokalno i još nešto...

"Ljudi, krećite se! Prije smo jeli normalne jogurte, jeli smo meso s kožicom i tako dalje i nitko nije radio cirkus od toga, a danas sve živo mičemo da bismo unijeli manje kalorija, a sjedimo. Nema logike", poručuje nutricionistica.

U redu je nekada počastiti se i kojom kockicom čokolade. Treba samo biti umjeren u svemu!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene