Obavijesti Pretražite Navigacija
prvi put u svijetu

Tinejdžer tuži kliniku za pobačaje: "Život malene Baby Roe oduzet je zbog profita"

Pro-life protesti u SAD-u koji žele zabraniti pobačaj (Foto: AFP)
Pro-life protesti u SAD-u koji žele zabraniti pobačaj (Foto: AFP) Foto: AFP
Tinejdžer iz Alabame podigao je tužbu protiv ženskog kliničkog centra iz Alabame, a sve u ime nerođenog fetusa. Tužba protiv klinike za pobačaj podignuta je zbog toga što mladić tvrdi da se nisu poštovale njegove želje u cijelom postupku – dijete je pobačeno, a on kao otac to nije želio.

U utorak je okružni sud u Alabami zakonski priznao pobačeni fetus te ga nazvao „Baby Roe. Fetus je priznat kao tužitelj u tužbi protiv klinike koja ga je pobacila. Ovakav slučaj jedan je od prvih takve vrste u svijetu.

Pročitajte i ovo Ivan Paladina - 3 Tražio oko 9 milijuna eura Dnevnik Nove TV doznaje: Bivši ministar Paladina pravomoćno izgubio tužbu vezanu uz Kupare, platit će sudske troškove Donald Trump i Hillary Clinton politički manifest Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton, pogledajte za što ju je tužio

Ryan Magers (19) tvrdi da je njegova djevojka izvršila medicinski pobačaj u kliničkom centru u Alabami kada je bila šest tjedana trudna s njegovim djetetom. On ju je preklinjao da dijete ne pobaci. Alabama prepoznaje fetus kao osobu pa je tako Magers odlučio podići tužbu u svoje i fetusovo ime.

„Život malene 'Baby Roe' oduzet je zbog profita Centra za reproduktivne alternative i iako niti jedan sud neće moći vratiti taj život, tražit ćemo pravdu u ime nerođene bebice i njezina oca“, rekao je odvjetnik Brent Helms.

„Došlo je vrijeme za dosljednost u sudskoj praksi Alabame: ili mi u potpunosti priznajemo osobu nerođenog djeteta ili biramo koje nevine živote štitimo, a koje odbacujemo zbog profita“, dodao je.

Sudac Frank Barger dopustio je Magersu da imenuje svoje nerođeno dijete kao sutužitelja u predmetu protiv klinike, a taj potez je uslijedio samo četiri mjeseca nakon usvajanja amandmana kojim se u Alabami fetusu priznaje osobnost, čime su mu dodijeljena ista zakonska prava kao i bilo kojoj drugoj osobi.

Odvjetnik Helms vjeruje kako bi slučaj mogao završiti na Vrhovnom sudu.

„Ja sam ovdje za sve muškarce koji zapravo žele da se njihova djeca rode“, rekao je Magers. „Iskreno vjerujem da je svako dijete vrijedno te da samim začećem ima pravo na život“, dodao je.

Podijeljena javnost 

Slučaj je uznemirio pro-choice aktiviste koji se zalažu za pravo majke na odabir toga hoće li roditi ili ne, jer se trudnoća odvija u njezinu tijelu.

Na Twitteru je Ilyse Hogue, predsjednica NARAL Pro-Choice America, nazvala cijeli slučaj „vrlo zastrašujućim“ te dodala kako se ovakvim postupanjem „pokazuje da su ženska prava od trećerazredne važnosti“. Drugi kritičari slučaj su pak nazvali „nezakonitim i idiotskim.“

Glasnogovornica Alabame Hannah Ford rekla je da je ovaj slučaj „pravovremeni podsjetnik da je svaki počinjeni pobačaj zastrašujući napad na dragocjeni i nevini ljudski život – nepodnošljivo kršenje najosnovnijeg, Bogom danog ljudskog prava, prava na život“. Slučaj je podijelio javnost, jug SAD-a pokreće tužbe protiv klinika za pobačaje, dok sjeverne savezne države poput New Yorka žele dodatno demokratizirati i olakšati izvođenje abortusa, piše Fox News.

Ako tužba "prođe" i presudi se u korist fetusa, prema zakonima Alabame, koji drže da život počinje začećem, klinika za pobačaje, kao i majka djeteta mogle bi snositi teške posljedice u obliku novčane i zatvorske kazne. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene