Trojica policajaca koja su upala u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtila je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođena krivnje za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo ljude da izađu na ulice. Oko 300 prosvjednika promarširalo je gradom Louisvilleom.

Galerija


Prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu u Kentuckyju nastavljeni su u četvrtak drugu noć zaredom, nakon što su trojica policajaca oslobođena optužbi zbog ubojstva Breonne Taylor.

Vezani članci Prosvjed i uhićenja u Melburneu - 5 Veliki prosvjedi protiv mjera u Australiji: Policija u dva grada uhitila više stotina ljudi Putovanje Sad je izvjesno: Za hrvatske građane stigle odlične vijesti o putovanju u SAD

Nakon što je policijski sat stupio na snagu, a policija proglasila okupljanja protuzakonitim, skupina od 300 prosvjednika promarširala je gradom i zaustavila se ispred Prve unitarističke crkve.

Neki prosvjednici porazbijali su prozore nekoliko lokalnih tvrtki i bolnice, prenosi novinar Reutersa. No okupljanje ispred crkve bilo je mirno u odnosu na prethodnu noć u najvećem gradu u Kentuckyju.

"Najmanje 24 osobe uhićene su tijekom večeri zbog optužbi koje uključuju nezakonito okupljanje i pobunu prvog stupnja", priopćila je policija u Louisvilleu.

Dvojica policajaca ranjena su iz vatrenog oružja u prvoj noći prosvjeda kada je policija uhitila 127 ljudi. Obojica su stabilno.

Trojica policajaca koja su 13. ožujka tijekom racije u Louisvilleu upala u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtila je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođena krivnje za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo protestna okupljanja na ulicama najvećeg grada u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivnje, dok je Brett Hankinson optužen za ugrožavanje ljudskih života iz nehata jer su neki od njegovih hitaca ugrozili obitelj u susjednom stanu.

Trojica policajaca, koja nisu nosila uniforme tijekom racije povezane s ilegalnom prodajom narkotika, nešto poslije ponoći 13. ožujka lupanjem po vratima probudila su 26-godišnju medicinsku sestru i njezina partnera Kennetha Walkera te upotrijebili tzv. ovna za provaljivanje u stan. Za to su imali valjani sudski nalog pod sumnjom da je stan mjesto u kojemu bivši partner Breonne Taylor i osuđivani preprodavač narkotika Jamarcus Glover prima pakete.

Partner Breonne Taylor također je pucao. Rekao je da je ispalio hitac upozorenja jer je strahovao da će u stan upasti kriminalci jer nije čuo da su policajci naveli tko su.

Louisville će isplatiti 12 milijuna dolara naknade obitelji Taylor zbog odbacivanja tužbe protiv policajaca.

Njezino ubojstvo u početku je privuklo malo nacionalne pozornosti, no nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u svibnju izbili su prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem SAD-a.