Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praktična primjena arbitraže

Slovenski parlament po hitnom postupku odlučio o "implementacijskim" zakonima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament prihvatio je paket tzv. "implementacijskiih" zakona, zakonskih izmjena za koje vlada tvrdi da su značajne kako bi se arbitražna presuda o granici s Hrvatskom mogla primijeniti u praksi kad za to dođe vrijeme.

Riječ je o promjenama zakona o evidentiranju državne granice, morskom ribarstvu, zemljišnoj knjizi i pravima ljudi u pograničnom području.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

Predsjednik parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mire Cerara, kazao je da je prihvaćanje tih zakona nužan korak kojim Slovenija pokazuje da prihvaća arbitražnu presudu i da je ona unatoč hrvatskom odbijanju obvezujuća za obje strane.

Dok Hrvatska ne pristane na arbitražnu presudu i njenu primjenu odredbe zakona o evidentiranju državne granice neće se moći provesti u praksi i bit će potrebno "strpljenje", kazao je Brglez.

Prema njegovim riječima, donošenje paketa tzv. "implementacijskih" zakona vladi su preporučili i stručnjaci za međunarodno pravo, s tumačenjem da je to potrebno i u slučaju da bi se Slovenija odlučila na tužbu protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude ili za iznošenje tog slučaja pred neku međunarodnu instituciju, jer bi izmjenama zakona o evidentiranju državne granice kao pravnim temeljem dokazivala da je zainteresirana da se arbitražna odluka provede i da od toga nije odustala.

O svim predloženim zakonima iz tzv. "implementacijskog" paketa zastupnici su glasovali u popodnevnim satima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene