Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski parlament odbio je prijedlog da se na ustavnom sudu pokrene postupak opoziva predsjednika države Danila Tuerka.


Za prijedlog ustavne tužbe protiv Tuerka koju su predložili zastupnici dviju oporbenih stranaka glasovala su 32 zastupnika, a 52 su bila protiv. Slovenska demokratska stranka  koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, te Slovenska pučka stranka podnijele su takav prijedlog protiv predsjednika države prije mjesec dana, navodeći kao razlog da je on teško povrijedio ustav i zakone jer je krajem prošle godine visoko državno odlikovanje dodijelio Tomažu Ertlu, šefu republičke službe sigurnosti u vrijeme komunizma.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenska policija uhitila 31 prosvjednika Slika nije dostupna Slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom

Janša je, predstavljajući inicijativu oporbe, među ostalim rekao da je predsjednik države dodjelom odlikovanja bivšem šefu 'slovenske UDBA-e' na simbolički način odlikovao sustav u kojemu su kršena ljudska prava, te tako ponizio žrtve komunističke represije i njihovo ljudsko dostojanstvo.

>> Stranke uložile prijedlog ustavne tužbe protiv predsjednika države

Tuerk je pokušaj pokretanja tužbe pred ustavnim sudom u oštrom istupu u parlamentu nazvao političkom manipulacijom bez ikakvih pravnih osnova, ali štetnom za društveno ozračje i politički dijalog. Opozicijske političare koji su takvu inicijativu potakli optužio je da 'histeriziraju' slovensku javnost u osjetljivom trenutku, te da se pri tom služe 'totalitarističkim metodama' koje kako je ustvrdio podsjećaju na montirane procese iz vremena komunizma.Za pokretanje ustavne tužbe glasovali su samo zastupnici dviju oporbenih stranaka koji su je i predložili, a ostali su se oštro ogradili od njihove inicijative. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju