Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve se moglo riješiti u 5 minuta

Slovenska policija uhitila 31 prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska je policija nakon prosvjeda pritvorila 31 osobu, a zabilježeno je 65 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Slovenska policija je objavila da je tijekom jučerašnjih izgreda ispred slovenskog parlamenta pritvorila 31 osobu, među kojima je bilo 15 maloljetnika. U neredima tijekom studentskih prosvjeda, kada je dio prosvjednika želio nasilno ući u zgradu parlamenta, što je spriječila policija, te je na zgradu bacao kamenje, jaja i druge predmete, oštetivši pročelje zgrade koja je zaštićena kao spomenik kulture, do sada je zabilježeno 65 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, rekao je na konferenciji za novinare načelnik slovenske policijske uprave Stanislav Vrečar.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Gordan Jandroković i Urška Klakočar Zupančič Prijateljska suradnja Otvorena pitanja ne utječu na odnose Zagreba i Ljubljane: "Mi ćemo pomagati koliko god bude trebalo, kao što ste vi nama"

Policija trenutačno vodi istragu o 11 kaznenih djela, među kojima je i napad na policajca, oštećenje kulturnog spomenika i izazivanje opće opasnosti, a onima koji bi za ta djela bili osuđeni prijeti višegodišnja zatvorska kazna, kazao je na konferenciji za novinare direktor slovenske policije Janko Goršek. Policija nastavlja istragu pregledom snimaka s nadzornih i policijskih kamera kako bi se otkrili krivci za nerede koje su osudili vodeći političari i sve parlamentarne stranke.

Većina prosvjednika je bila pod utjecajem alkohola

Policija je odbila tvrdnje da je morala energičnije reagirati protiv mladih prosvjednika od kojih je dobar dio bio u alkoholiziranom stanju. Tvrdi da bi u tom slučaju moglo doći do nekontroliranih ozljeda u masi, a ovako ozlijeđenih među prosvjednicima nije bilo, a policija je nakon uporabe klasičnih fizičkih sredstava prisile uspjela postići da se mnoštvo pred parlamentom raziđe. Nekadašnji direktor policije Pavle Čelik izjavio je za medije da je oko 500 policajaca koji su štitili parlament moglo smiriti nasilne prosvjednike u roku pet minuta, ali da bi u tom slučaju bilo mnogo pretučenih, što bi imalo negativan psihološki učinak. Čelik tvrdi da su neki od prosvjednika ponašali onako kako se ponašaju u Grčkoj ili Tajlandu ovih dana.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da je jučerašnji incident ispred parlamenta bio 'crni dan' i izraz 'političke nekulture' te ga oštro osudio. Tuerk je najavio sastanak s premijerom Borutom Pahorom i predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom kako bi se izbjeglo ponavljanje takvih slučajeva koje je nazvao 'čistim vandalizmom'. Upozorio je i na odgovornost nekih sindikalnih i političkih lidera koji su neprimjerenom retorikom u zadnje vrijeme zazivali 'duh ulice', rekavši da je, kad se radi o situaciji u društvu Sloveniji potreban dijalog, a nikako nasilje, osobito ako je politički motivirano.

>> VIDEO Ljubljana: Studenti napali policiju i parlament

Unatoč oštećenjima na pročelju zgrade parlamenta, zastupnici su nastavili svoje redovno zasjedanje, a najavljeno je da će pročelje biti očišćeno i popravljeno do sredine idućeg tjedna. U parlamentu tvrde da je samo vrijednost stakla koje su uništili prosvjednici bacanjem kamenih kocaka oko 30.000 eura, a riječ je o posebnim materijalima jer je zgradu projektirao najpoznatiji slovenski arhitekt Jože Plečnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene