Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije oporbene

Stranke uložile prijedlog ustavne tužbe protiv predsjednika države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije slovenske oporbene stranke uložile su u parlamentarnu proceduru prijedlog o pokretanju ustavne tužbe protiv predsjednika države Danila Tuerka, što je prvi put u povijesti samostalne Slovenije da se protiv predsjednika države želi koristiti taj ustavni institut.

Slovenska demokratska stranka i Slovenska pučka stranka prikupile su potrebnih 30 potpisa zastupnika u parlamentu da bi inicijativa ušla u parlamentarnu proceduru, ali nije izgledno da će ona i uspjeti jer da bi parlament ustavnu tužbu uputio Ustavnom sudu za nju bi trebalo glasovati 46 od ukupno 90 zastupnika, no sve ostale stranke i zastupnici protiv su takve inicijative.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

‘Prijedlog je legitiman, ali mislim da nema izgleda za uspjeh’, rekao je komentirajući inicijativu oporbenih stranaka predsjednik parlamenta Pavel Gantar, dodajući da će parlament o inicijativi za ustavu tužbu po svoj prilici raspravljati početkom ožujka na svojoj redovnoj sjednici. SDS i SLS smatraju da je Tuerk dodjelom državnog odličja nekadašnjem republičkom ministru za unutarnje poslove Tomažu Ertlu krajem prošle godine kršio Ustav u odredbi koja se odnosi na zaštitu ljudskih prava.

SDS i SLS smatraju da je Tuerk dodjelom državnog odličja Tomažu Ertlu kršio Ustav u odredbi koja se odnosi na zaštitu ljudskih prava Dodjela državnog odličja šefu političke policije iz vremena komunizma je povreda dostojanstva ‘živih i mrtvih’ žrtava nekadašnjeg komunističkog režima, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SDS-a Janez Janša, obrazlažući ulaganje parlamentarne inicijative. S njime se na zajedničkoj konferenciji za novinare složio i predsjednik SLS-a Radovan Žerjav. Odluka o odličju koje je dodijelio predsjednik države Ertlu unosi podjele među Slovence i predstavlja poruku da su u Sloveniji ljudska prava zaštićena samo na papiru, rekao je Žerjav. Inicijatori ustavne tužbe kao dokaz za svoje navode kako je Ertl u vrijeme Jugoslavije bio u Sloveniji simbol kršenja ljudskih prava u prilogu ustavne tužbe su unijeli i više zapisnika partijskih i policijskih zapisnika, intervjua i drugih materijala starih dvadeset i više godine, ali i izjavu zastupničke skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu kojom su krajem prošle godine osuđene pojave ‘ponovnog uzdizanja’ simbola i osoba iz komunističkog razdoblja, pri čemu je spomenuto i sporno odličje Ertlu.

Predsjednik Danilo Tuerk još je prošli mjesec, komentirajući najave da će oporba protiv njega zbog slučaja Ertl uložiti prijedlog ustavne tužbe, rekao kako je to bespredmetno. On je objasnio da je Ertla odlikovao povodom 20. obljetnice akcije slovenske policije kojom je spriječen dolazak Miloševićevih ‘mitingaša’ u Ljubljanu. Ertl, koji je tada bio republički ministar unutarnjih poslova, odlikovan je zajedno s više drugih pripadnika nekadašnjeg ministarstva unutarnjih poslova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene