Savudrijska vala (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Savudrijska vala (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Slovenska vlada pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude u onom dijelu u kojemu to može učiniti bez suradnje s Hrvatskom s kojom se dijalog nastavlja, izjavila je u utorak državna tajnica u kabinetu premijera Mire Cerara, Lilijana Kozlovič, pojašnjavajući na terenu, u Lendavi i Razkrižju na sjeveroistoku zemlje, budući način razgraničenja na kopnu.


Zbog međunarodnog prava i važnosti određenja državne granice za stanovništvo premijer Miro Cerar pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće, kazala je Kozlovič. "Očekujemo da će se to doista i dogoditi", dodala je.

Prema njenim riječima, slovensko je stajalište da su mogući razgovori s hrvatskom stranom samo o provedbi implementacije pri konkretnom određivanju granice na terenu, uz uvažavanje stvarnih životnih okolnosti, a zakoni koje je vlada donijela glede provedbe arbitražne presude počet će važiti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar. (Hina)
 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 Nacionalni stožer objavio: U Hrvatskoj je danas 1373 nova slučaja zaraze, 15 ljudi je preminulo Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju