Kebab, ilustracija (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL)
Kebab, ilustracija (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL) Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL

Nakon što je nedavno u mesu za kebab što ga je iz Poljske uvezla slovenska tvrtka otkrivena prisutnost salmonele pa je povučeno s tržišta slovenska uprava za sigurnost hrane uvela je izvanredni nadzor nad svim mesnim pripravcima za brzu hranu, izjavio je u srijedu ravnatelj te uprave Janez Posedi.


"U okviru posebnog nadzora obavljamo preglede svih mesnih pripravaka, ne samo onih za kebab, i to kod dobavljača tih proizvoda. Akcija je već u tijeku, a nadzor potrajati još mjesec ili dva mjesca", kazao je Posedi, dodavši kako će posebnu pažnju posvetiti mesu iz uvoza.

Vezani članci Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite Damir Trut otkrio tko sve od ponoći smije u Sloveniju i pod kojim uvjetima Granični prijelaz Bregana - Obrežje Slovenija uvodi stroža pravila na granici s Hrvatskom: Objavljeno što se sve mijenja

U završnom izvješću o aferi s mesnim pripravcima za kebab, koje je u Sloveniju uvezla tvrtka Alebon, uprava za sigurnost hrane utvrdila je da meso koje je u njima korišteno nije došlo iz poljske klaonice u kojoj je otkriveno da se ilegalno kolju bolesne životinje.

Slovenska uprava za sigurnost hrane u petak je na svojim internetskim stranicama objavila da je obaviještena o prisutnosti bakterije salmonele u smrznutoj masi za kebab od miješane govedine i purećeg mesa, koje je tvrtka Alebon uvezla iz Poljske kupivši ga od tvrtke Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, o čemu je obaviještena nakon što je to meso otkriveno i u Hrvatskoj.

"Preko sustava brzog obavještavanja RASFF primili smo informaciju o prisutnosti bakterije Salmonella spp. u smrznutom goveđe-purećem kebabu distributera Alebon d.o.o uvezenom iz Poljske te provodimo postupak njegova povlačenja/opoziva", objavila je uprava za sigurnost hrane. (Hina)