Kebab (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL)
Kebab (Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL) Foto: Sven Hoppe/dpa /DPA/PIXSELL

Salmonelu u teletini uveznoj iz Poljske Europskom sustavu za brzo obavještavanje prijavile su Slovačka i Češka. Danas su u smrznutom mesuuvezenom iz Poljske i Slovenci otkrili salmonelu.


Nakon što je Slovačka prije tjedan dana prijavila da je u teletini uvezenoj iz Poljske pronađena salmonela, u četvrtak je Europskom sustavu za brzo obavještavanje isto prijavljeno i iz Češke.

Vezani članci Restoran, ilustracija Ugostiteljima je prekipjelo: Odlučili se usprotiviti zabrani rada pa na domišljate načine otvaraju kafiće i restorane Krakov snježne površine posipa kavom Ulicama se širi miris omiljenog napitka: Krakov našao novi način odleđivanja snježnih cesta

''Republika Češka obavijestila je Europsku komisiju da je u teletini iz Poljske pronađena salmonela. Obaviješten je i sustav brzog obavještavanja koji pomaže u pronalasku izvora kontaminacije. Kontrolu koju su proveli Česi na nacionalnom tržištu dio su službenih kontrola na nacionalnoj razini'', rekla je glasnogovornica Europske komisije Anca Paduraru. Dodaje da Komisija poziva sve države članice da se koriste RASFF-om kada primijete da proizvodi nisu ispravni, a na tom portalu moguće je provjeriti prehrambene proizvode koji predstavljaju rizik za zdravlje a plasirani su na tržište neke od zemalja članica.

I Slovenci otkrili salmonelu

Slovenska državna uprava za sigurnost hrane u petak je na svojim internet stranicama objavila da je obaviještena o prisutnosti bakterije salmonele u smrznutoj masi za kebab od miješane govedine i purećeg mesa, kojega je tvrtka Alebon uvezla iz Poljske kupivši ga od tvrtke Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo.

Preko sustava brzog obavještavanja RASFF primili smo informaciju o prisutnosti bakterije Salmonella spp. u smrznutom goveđe-purećem kebabu distributera Alebon d.o.o uvezenom iz Poljske te provodimo postupak njegova povlačenja/opoziva, objavila je uprava za sigurnost hrane.

Kupcima koje su spomenuti produkt već kupili preporučeno je da ga ne koriste i ne konzumiraju nego vrate prodavatelju. Povlačenje s tržišta odnosi se na tri pošiljke ukupne težine 45 kilograma. Riječ je o novom slučaju zaraženog mesa za kebaba uvezenog s poljskog tržišta u Sloveniju.

Nedavno je na slovenskom tržištu bila otkrivena prisutnost salmonele i ostataka veterinarskih lijekova iz pošiljke ukupne težine 5,3 tone mesa pripremljenog za kebab, od čega je prije izbijanja afere sa sumnjivim mesom iz Poljske već bilo kozumirano oko 4 tone.

Salmonela kod čovjeka može izazvati simptome crijevne bolesti koju karakteriziraju povraćanje, bolovi u trbuhu i povišena tjelesna temperatura, ali ne ako je meso dovoljno dobro termički obrađeno.

Podsjetimo, Poljska je u jeku skandala s kontaminiranim mesom. Dio tog mesa bio je završio i u Hrvatskoj te je u našoj zemlji, kako je otkriven, distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata.