Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Oporba traži sastanak s Janšom o ZERP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska liberalno-demokratska stranka zatražila je od premijera Janeza Janše da ponovno sazove sastanak koordinacije predsjednika svih parlamentarnih stranaka kako bi se razmotrila najava da će Hrvatska s 1. siječnja 2008. primijeniti odluku o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu -ZERP na članice Europske unije.

"Izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera da će 1. siječnja 2008. početi primjena ZERP-a na članice Unije ne pridonose poboljšanju odnosa i rješavanju bilateralnih pitanja. Po našoj ocjeni Slovenija mora Hrvatskoj jasno odgovoriti da to nije spremna prihvatiti", navodi u pismu premijeru Janši predsjednica stranke LDS Katarina Kresal.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Liberalni demokrati smatraju da je sastanak utoliko važniji što će se u Hrvatskoj zbog skorašnjih izbora raspustiti sadašnji saziv Sabora čime "postaje nerealno svako mišljenje o tome da se saborska odluka o ZERP-u može opozvati". 

U pismu se dodaje da je o tom pitanju u Sloveniji potrebno postići širi politički konsenzus.

Premijer Janez Janša u utorak je za lokalni Koroški radio iz
Slovenj Gradeca, za posjeta tom gradu, rekao da Hrvatska u skladu s obvezom prema Europskoj uniji ne može primijeniti ZERP na države članice, ali je dodao da su događaji oko ZERP-a u Hrvatskoj vezani za predizbornu kampanju i da bi bilo "vrlo loše" da se Slovenija u to uključi.

Slovenski mediji prenijeli su sadržaj članka objavljenog u
tršćanskom listu "Il Piccolo" od srijede u kojemu se navodi da će talijanska vlada zbog ZERP-a blokirati hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, te reakciju talijanskog premijera Romana Prodija na takve napise prilikom njegova posjeta Bruxellesu.

Prodi je u srijedu u Bruxellesu izjavio da je u vezi sa ZERP-om
potrebno naći rješenje između Italije, Slovenije, Hrvatske i Europske komisije. 

Na pitanje hoće li Italija blokirati pristupne pregovore
Hrvatske Prodi je odgovorio da podržava hrvatsko uključivanje u EU, te da je isto tako bio zagovornik slovenskog pristupanja Uniji, javio je Slovenski radio.

Povjerenik Borg za što prije rješenje pitanja ZERP-a

Povjerenik za ribarstvo i pomorske poslove Joe Borg izrazio je nadu da će se rješenje za pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) naći u sklopu hrvatskog pristupnog procesa, kako se ne bi dogodilo da to postane siva zona bez
nadzora.

"Nadam se da se u kratkom roku može naći rješenje spora oko pomorske granice u koji su uključene Hrvatska, Slovenija i u određenoj mjeri Italija. To bi sigurno olakšalo posao u pogledu zajedničkog upravljanja ribarstvom u tom dijelu Jadrana. Mi moramo naći rješenje u pristupnom procesu kako se ne bi, stoga što postoji sporno područje, što postoji siva zona, dogodilo da nema učinkovitog nadzora, što je u nadležnosti država članica", rekao je Borg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene