Prošlogodišnje gužve na granici (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Prošlogodišnje gužve na granici (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom Slovenija će provoditi sustavnu kontrolu putnika.


Slovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom provoditi sustavnu kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih za migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

Vezani članci Standardi ljepote (Foto: groomandstyle.com) - 6 Ljudi iz cijelog svijeta prilagodili modele svojoj zemlji, pogledajte kako bi izgledali u Hrvatskoj Amaterski snimak kolone migranata (Foto: Dnevnik.hr) Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

"Sustavni i dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica šengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam - ne na račun sigurnosti", kazao je Šefic.

Potvrdio je da će se kao i lani primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sustavnog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Europskom komisijom, koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao, ali će do toga dolaziti samo povremeno i privremeno, a takav režim kontrole trajat će, ovisno o stanju na prijelazu, samo nekoliko sati, pojasnio je Šefic.

Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole, po njegovim riječima, samostalno i ovisno o situaciji donosit će granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan promet.

Dodao je da je takva pojačana sustavna kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev zadnjih mjeseci.
Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice, dodao je Šefic. (Hina)