Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Jelinčič traži referendum o ulasku Hrvatske u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenskih ultranacionalista Zmago Jelinčič uložio je u utorak u parlament inicijativu da se u Sloveniji održi konzultativni referendum na kojemu bi Slovenci odgovarali na pitanje "Jeste li za to da Hrvatska samostalno uđe u Europsku uniju".

"Hrvatska politika prema Sloveniji je agresivna, a proglašenjem ZERP-a pokazala je da se ne drži međunarodnog prava. Naša stranka smatra da bi Hrvatska u EU trebala ući zajedno s ostalim državama zapadnog Balkana, kad budu spremne na prihvaćanje europske pravne stečevine", kazao je na tiskovnoj konferenciji Jelinčič.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Gaspari: 'Proglašenje ZERP-a zakomplicirat će odnose s Hrvatskom'

"Hrvatskoj se fućka za sve pravne norme i pri tome ima podršku Europske unije", izjavio je predsjednik Slovenske nacionalne stranke i zastupnik u parlamentu, dodajući da je Hrvatska proglašenjem ZERP-a za članice EU-a dokazala da ne poštuje obveze koje je preuzela tzv. trilateralnim sporazumom državnih tajnika iz 2004. godine.

Istodobno, Jelinčič je - odgovarajući na pitanja novinara - demantirao da je "ukrao" ideju o spomenutom referendumu od Slovenske pučke stranke (SLS) i nekadašnjeg potpredsjednika slovenske vlade Marjana Podobnika.

"Mi imamo jednaka stajališta o Hrvatskoj još od 1993. godine, a Pučka stranka kasnije je zbog svojih stranačkih interesa 'uzjahala na našeg konja' ", rekao je Jelinčič.

Ako parlament usvoji Jelinčičevu inicijativu, za usvajanje te odluke bila bi potrebna obična natpolovična većina od 90 članova parlamenta u kojemu tanku većinu ima koalicija desnog centra premijera Janeza Janše.

Riječ je o tzv. konzultativnom referendumu, pa njegovi rezultati ne bi obvezivali vladu niti u slučaju da Jelinčič uvjeri da Hrvatska zbog otvorenih pitanja sa Slovenijom treba u EU "u paketu" sa Srbijom i drugim državama zapadnog Balkana. Slični referendumi bili su održani 2003. godine prilikom odlučivanja hoće li Slovenija pristupiti EU-u i NATO-u, ali rezultat referenduma nije obvezivao vladu.

Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je u Europskom parlamentu izjavio da podržava nastavak pristupnih pregovora s Hrvvatskom i Turskom, te brže približavanje EU-u ostalih država zapadnog Balkana, pri čemu, kako je pojasnio, posebnu pozornost treba posvetiti Srbiji zbog njene važnosti i tradicionalnog utjecaja na zapadnom Balkanu.

Slovenski promatrači Jelinčičevu inicijativu o referendumu tumače i prestrojavanjem Slovenske stranačke scene pred jesenske parlamentarne izbore. Njegova skupina od osam zastupnika raspala se nedavno na pola, pri čemu je "disident" iz stranke Sašo Peče optužio Jelinčiča da je sve bliži Janšinoj vladi iako je stranka formalno u opoziciji. Pečeova skupina sada djeluje bliže Slovenskoj pučkoj stranci koja je svoje birače do sada također mobilizirala snažnom retorikom usmjerenom na problematiziranje graničnih pitanja s Hrvatskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene