Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvijeni u SSSR-u

Slovačka prelomila, šalje borbene avione Ukrajini: "Zelenski je tražio više oružja, dat ćemo sve od sebe"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Slovačka šalje 13 borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu kako bi pomogli Kijevu u borbi protiv Rusije, objavio je premijer Eduard Heger.

Slovačka vlada odobrila je u petak slanje borbenih zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu i time pojačala vojnu pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije.

"Slovačka vlada upravo je odobrila slanje 13 MiG-29 Ukrajini! Obećanja se moraju održati i kad je Zelenski zatražio više oružja, uključujući borbene zrakoplove, rekao sam da ćemo dati sve od sebe. Drago mi je da i drugi rade isto. Vojna pomoć ključna je kako bi se osiguralo obrana Ukrajine i cijele Europe protiv Rusije", napisao je slovački premijer Eduard Heger na Twitteru.


Slovačka flota od 11 aviona MiG-29 povučena je prošlog ljeta i većina njih nije u operativnom stanju. Poslat će one koji su ispravni, a ostali će ići za rezervne dijelove.

Slovačka će također isporučiti dio svog sustava protuzračne obrane KUB, rekao je Heger. To je druga zemlja koja je odlučila poslati ratne zrakoplove u Kijev.

NATO saveznici na bivšem komunističkom istoku, poput Poljske i Slovačke, posebno su glasno podržavali Kijev otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Poljska odlučila prva

Prva je odluku donijela Poljska koja bi mogla isporučiti borbene zrakoplove MiG-29 Ukrajini za četiri do šest tjedana.

Pročitajte i ovo Obaranje drona Drama na nebu VIDEO Ovako su Rusi srušili američki dron: Vojska objavila snimku sudara iznad Crnog mora

Poljska je i ranije naznačila da je spremna slati sovjetske MiG-ove, no kako su neke saveznice oprezne nije bilo jasno koliko će potrajati da ti avioni i stignu do Ukrajine.

MiG-29 je višenamjenski lovački avion dizajniran za preuzimanje nadmoći u zračnom prostoru nekadašnjeg SSSR-a. Rusi su ga razvijali tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a u uporabi je od 1983. godine.

Pročitajte i ovo Dron Naknadno opremljen i naoružan Ukrajinci oborili dron, stručnjak poručio: "Ovo je dokaz da Rusija nije vojna supersila kakvu je svijet očekivao"

Nakon raspada SSSR-a, ostao je u uporabi i ruskom zrakoplovstvu kao konkurencija američkom Hornetu i F-16.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene