Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovačka: Praznom naslovnicom protiv novog zakona o medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeće slovačke novine u četvrtak su prosvjedovale objavivši isti tekst na inače praznima naslovnicama u znak prosvjeda protiv nacrta zakona o medijima za koji smatraju da će potkopati slobodu tiska.

Šest glavnih dnevnih listova svoje su naslovnice ostavili praznima osim popisa "sedam grijeha" zakona koji bi ih primorao da tiskaju reakcije ljudi ili institucija na bilo koju novinsku priču pa čak i kada je objavljena informacija istinita.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

"Postoji ozbiljan rizik za novine da o njihovom sadržaju neće odlučivati redakcije nego političari i njihovi uredi za odnose s medijima tražeći pravo na odgovor nakon svake kritičke ocjene", napisao je Dag Danis, glavni kolumnist najvećeg dnevnog lista Pravde.

Slovačka vlada je rekla da je nacrt zakona o medijima u skladu sa standardima zemalja Europske unije i da se pravo na odgovor neće zlorabiti. Predsjednik slovačke vlade Robert Fico prošlog je tjedna ponudio ublažavanje nekih odredbi poput izostavljanja članka kojim se vladi dopušta da kazni medij ako utvrdi da je on promicao društveno štetno ponašanje poput, primjerice, rasne mržnje ili rata.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), pozdravila je predložene promjene ali je rekla da bi nacrt i dalje "dao političarima neograničeni pristup javnosti mimo urednika" i ozbiljno ograničio uredničku samostalnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene