Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć protiv krvopija

Slavni park prirode prvi put dobiva zaštitu od komaraca

Zaprašivanje komaraca
Zaprašivanje komaraca Foto: Vlado Kos/Cropix
Grad Osijek prvi put je dobio dozvolu za tretiranje komaraca na području posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopački rit, što će biti velika pomoć u borbi protiv komaraca, istaknuto je u srijedu na sjednici osječkog Gradskog vijeća.

U dozvoli Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uz ostalo, navodi se kako je adulticidno i larvicidno tretiranje komaraca dopušteno isključivo na području rubne zone Parka prirode Kopački rit, okrenute prema naseljima, a larvicidno tretiranje na rubnoj zoni posebnog zoološkog rezervata. Odluka Ministarstva vrijedi do kraja ove godine, nakon čega je potrebno zatražiti novu dozvolu.

Gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je vijećnike da je Gradska uprava od nadležnog Ministarstva, prvi put u povijesti, dobila dozvolu za larvicidno tretiranje komaraca na području posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopački rit.

Zaprašivanje komaraca Ilustracija (Foto: Getty Images)

Poznato je da 95 komaraca koji dolaze u Osijek dolazi s područja okolnih općina, pa će nam ovo stvarno pomoći, dodao je Radić. Podsjetio je da se u pripremi za ovogodišnju borbu s komarcima grad Osijek pripremio i potpisivanjem sporazuma o financiranju tretiranja komaraca s okolnim općinama Bilje, Darda, Petrijevci i Erdut, iz kojih u grad dolazi najveći broj komaraca.

Dosad je provedeno svih 112 preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i utrošeno je 978 tisuća eura. Kada se analiziraju gradovi u Slavoniji, može se vidjeti da grad Osijek za tu namjenu izdvaja najviše sredstava po stanovniku, rekao je Radić.

Pročitajte i ovo Đuro Horvat Đuro Horvat Preminuo poznati hrvatski poduzetnik: Nedavno je bio uhićen zbog sumnji na malverzacije

Ističe i da je ove godine, nakon 14 godina, za tretiranje komaraca korišten avion iznad naseljenih gradskih područja, a prvi put u 30 godina cjelokupno gradsko područje u roku od 24 sata tretirano je na zemlji i iz zraka.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, učinkovitost tretmana je 90 posto, a ove je godine prvi puta donesena i odluka da izvođač ponavlja tretman o svome trošku ako je učinkovitost tretmana manja od 50 posto, dodao je gradonačelnik Radić.

Gradsko vijeće dalo je suglasnost na uvjete isporuke komunalne usluge nadzora, premještanja, blokiranja i deblokiranja parkiranih i nepropisno zaustavljenih vozila.

Zaprašivanje komaraca Sprej za komarce (Foto: Getty Images)

Gradonačelnik Radić istaknuo je da se nakon pet godina u Osijek vraća pauk-služba, a cilj je veća razina komunalnog reda u gradu. Izvijestio je da grad više neće imati privatnog koncesionara, već će tu djelatnost obavljati gradska tvrtka Unikom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene