Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đuro Horvat

Preminuo poznati hrvatski poduzetnik: Nedavno je bio uhićen zbog sumnji na malverzacije

Umro je poznati hrvatski gospodarstvenik Đuro Horvat. Bio je proglašen jednim od najboljih poduzetnika u Europi, no u travnju ove godine uhićen je u okviru istrage EPPO-a.

Preminuo je Đuro Horvat, poznati gospodarstvenik, inovator te osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix iz Međimurja.

Đuro Horvat rođen je 1943. godine u Draškovcu. Bio je 25 godina voditelj proizvodnje u tvornici Rade Končar u Donjem Kraljevcu, a Tehnix je osnovao 1991. godine.

Tvrtka se bavi proizvodnjom strojeva i opreme na području zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Horvat je 2016. godine proglašen i poduzetnikom godine u Hrvatskoj. Izabran je za najgospodarstvenika u Europi te je nominiran u uži izbor četiriju najboljih svjetskih EY poduzetnika.

Poznat je i po tome što je u jeku epidemije koronavirusa korone svojim radnicima zaprijetio da će im s plaće skinuti 10 posto ako "svojom nepažnjom završe u samoizolaciji".

Posljednji put pod povećalom javnosti našao se u travnju ove godine kad je bio među uhićenima u sklopu istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog malverzacija u izgradnji sortirnice u Mihačevoj Dragi kod Rijeke. Teretilo ga se da je neosnovano podigao ukupnu cijenu gradnje sortirnice za najmanje 506.000 eura.

Optužbe je odbacio i tvrdio da su montirane. Iz pritvora je brzo pušten zbog narušenog zdravlja. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene