Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja je uvela besplatne higijenske uloške i tampone. I do njih će se moći prilično lako i jednostavno.

Galerija Ulošci i tamponi - 3 Ulošci i tamponi - 4 Ulošci i tamponi - 2 +0 Ulošci i tamponi - 1

Škotska je postala pionir u svijetu. Prva je to država koja je zakonski omogućila uloške i tampone.

Besplatne menstrualne potrepštine bit će u školama, na fakultetima, u kafićima i javnim prostorima.

Vezani članci Slika nije dostupna Djevojka zbog tampona završila u komi Slika nije dostupna Ginekolozi otkrili čime ih žene izluđuju

"Postoji aplikacija koja se slobodno može skinuti. Potom se ode na određeno područje i pokaže spektar lokalnih kafića ili različitih društvenih prostora, u kojima će biti menstrualne potrepštine", navodi Shona Robinson, škotska ministrica socijalne politike u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sare Tomašković.

Kampanju pokrenula oporbena zastupnica

Kampanju je pokrenula oporbena zastupnica još prije sedam godina.

"Učiteljice i mlade osobe su govorile o tome kako je kad ne možete ići u školu jer se sramite ili se bojite pitati roditelje ili skrbnike za dodatan novac, kako biste kupili uloške ili tampone", rekla je Monica Lennon iz Laburističke stranke.

A s obzirom na to da si neke žene nisu mogle osigurati ono što im je potrebno, često su se koristile nesigurnim i nehigijenskim proizvodima.

"Žene su se koristile čarapama, toaletnim papirom ili krpama za zaustavljenje svoje menstruacije", dodaje.

Pogodnosti ovakve politike, kaže, uvidjeli su i brojni poslodavci koji nisu zakonom obvezani osigurati menstrualne potrepštine zaposlenicama, no svejedeno ih besplatno osiguravaju.

Hrvatska smanjila PDV

Hrvatska je prije nekoliko mjeseci smanjila PDV na uloške i tampone s 25 na 13 posto.

A što se tiče besplatnih higijenskih potrepština, sve je još uvijek ostalo na lokalnim inicijativama poput Sveučilišta u Rijeci i Puli ili u školama u Varaždinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju