Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne bismo im trebali olakšavati"

Epilog slučaja koji je zgrozio javnost: Škotska će ipak premjestiti transrodnu ženu silovateljicu iz ženskog zatvora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Škotska će premjestiti transrodnu ženu osuđenu za silovanje iz ženskog zatvora nakon što je javnost izrazila zabrinutost za sigurnost drugih zatvorenica, rekla je u četvrtak škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Isla Bryson ovaj je tjedan osuđena za silovanje dviju žena 2016. i 2019. godine dok je bila muškarac po imenu Adam Graham. Bryson je prvo pritvorena u ženskom zatvoru Cornton Vale u središnjoj Škotskoj, prenijeli su lokalni mediji.

Ovaj slučaj događa se nekoliko tjedana nakon što je škotski parlament usvojio zakon kojim je olakšana promjena spola, što je izazvalo kritike dijela boraca za prava žena koji tvrde da bi predatorski muškarci to mogli koristiti za pristup ženskim prostorijama poput zahoda.

Britanska vlada potom je objavila da će blokirati zakonsku promjenu jer bi mogla imati utjecaja na pitanja jednakosti u ostatku zemlje.

"S obzirom na razumljivu zabrinutost javnosti i parlamenta u ovom slučaju, mogu potvrditi parlamentu da ova zatvorenica neće biti u ženskom zatvoru Cornton Vale", rekla je Sturgeon škotskom parlamentu.

Njezin potez stiže nakon što su aktivisti, političari i stručnjakinja Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazili zabrinutost zbog toga što je Bryson smještena u ženski zatvor.

Pročitajte i ovo Sud u Glasgowu Kontroverzna odluka Transrodni dvostruki silovatelj smješten u ženski zatvor, javnost zgrožena: "Silovanje može počiniti samo netko tko ima penis"

"Prije nego što... nacrt zakona uopće stupi na snagu, silovatelji već iskorištavaju važeće zakone", rekao je čelnik škotskih konzervativaca Douglas Ross.

"Ne bismo im trebali olakšavati napade na žene."

Škotski zakon produbio je razdor s vladom britanskog premijera Rishija Sunaka u Londonu, već aktualan zbog sukoba oko pitanja može li Škotska održati još jedan referendum o neovisnosti.

Škotski parlament može donositi vlastite zakone, ali Ujedinjeno Kraljevstvo može staviti veto na njih ako procijeni da se miješa u pitanja nacionalne nadležnosti. Odluka Londona da blokira zakon o ravnopravnosti spolova prvi je put da je iskorišteno to pravo.

Pročitajte i ovo Britanski policajci ŠOKANTNI ZLOČINI Uhvaćen jedan od najgorih silovatelja u povijesti Velike Britanije: Brutalni seksualni predator bio je - policajac

Zakon, usvojen u prosincu, učinio je Škotsku prvom nacijom Ujedinjenog Kraljevstva koja podržava proces samoidentifikacije za promjenu spola, uključujući uklanjanje potrebe za medicinskom dijagnozom rodne disforije i snižavanje minimalne dobi s 18 na 16.

Sturgeon je britansko blokiranje zakona nazvala "potpunim frontalnim napadom" na škotski parlament.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene