Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna odluka

Transrodni dvostruki silovatelj smješten u ženski zatvor, javnost zgrožena: "Silovanje može počiniti samo netko tko ima penis"

Sud u Glasgowu
Sud u Glasgowu Foto: Afp
Javnost u Škotskoj zgrožena je odlukom da se do izricanja konačne kazne transrodna osoba osuđena za silovanje smjesti u ženski zatvor.

Transrodna osoba (31) osuđena za silovanje, koja je prije suđenja promijenila spol iz muškog u žensko, izigrala je sustav kako bi izbjegla da ju pošalju u muški zatvor u Škotskoj, piše Daily Mail.

Muškarca Adama Grahama sumnjičilo se za seksualne napade 2016. i 2019. godine.

Nakon što je optužen za dva silovanja, pojavio se na sudu u Glasgowu kao žena, pod imenom Isla Bryson. Cijeli spol nije promijenio do kraja jer još ima penis. Nakon samo jednog dana vijećanja, porota ga je proglasila krivim za oba silovanja.

Feministica i odvjetnica Joanna Cherry osudila je odluku da se Bryson pošalje u ženski zatvor, u sobu za procjenu do izricanja konačne kazne.

"Po škotskim zakonima, zločin silovanja može počiniti samo netko tko ima penis, a to su muškarci. Mislim da bismo trebali reći što se ovdje dogodilo. Vrlo sam zabrinuta za sigurnost zatvorenica s kojima će osuđeni silovatelj biti smješten", rekla je. 

"Izgleda kao da je osuđeni silovatelj izigrao sustav kako bi pokušao prikupiti simpatije i završiti u ženskom zatvoru", dodala je za Radio Times, prenosi Daily Mail.

Cherry napominje kako su žene u zatvoru ionako ranjive, i same su bile zlostavljane i pretrpjele su mnoge ozljede tijekom godina. 

Bijesni aktivisti osudili su odluku da ga se pošalje u jedinicu za izolaciju u ženskom zatvoru i do mjesec dana dok se radi procjena sigurnosti uoči izricanja kazne.

Na društvenim mrežama raspravlja se pod hashtagom #NotOurCrimes. 

"Pogledajte ga. I drže ga u ženskom zatvoru. Kako se usuđujete pokazivati toliko nepoštovanja prema ženama", jedna korisnica Twittera je napisala.

Torijevka Miriam Cates rekla je kako je gotovo nevjerojatno da u civiliziranom društvu muškarac osuđen za silovanje dvije žene može biti zadržan u ženskom zatvoru.

"Ovaj slučaj pokazuje značajne rizike povezane s mogućnošću da ljudi sami određuju svoj spol. Zagovornici takve identifikacije tvrde da se ona neće zlorabiti, ali seksualni predatori će iskoristiti sve dostupne rupe u zakonu kako bi došli do ranjivih žena", istaknula je.

Bryson tvrdi kako je imao problema s identitetom od četvrte godine, ali tranziciju je počeo u 2020. nakon što je optužen za silovanje. Zasad je na hormonskoj terapiji, a operaciju tek planira.

Odbacuje optužbe, tvrdeći da su odnosi bili uz obostrani pristanak. Dodao je da nije uživao te da su žene bile te koje su učinile prvi korak.

Bryson će biti smješten u jedinici za izolaciju u ženskom zatvoru Cornton Vale. Izricanje konačne kazne očekuje se 28. veljače. Tad će odlučiti hoće li seksualni predator konačnu kaznu služiti u muškom ili ženskom zatvoru.

Oglasili su se iz škotske uprave za zatvorski sustav. 

"Odluka o najprimjerenijoj lokaciji za smještaj transrodnih osoba rade se individualno. Temeljene su na ravnoteži potreba i rizika. Teži se zaštiti prava pojedinca i sigurnosti onih u okolni", navela je glasnogovornica.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene