Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearni summit

Skoro svaka zemlja ima radioaktivni materijal za 'prljave' bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan, Italija i Belgija predaju Amerikancima uranij i plutonij. Čelnici SAD-a i Japana odluku su objavili prije početka nuklearnog summita u Den Haagu.

Japan će predati Sjedinjenim Državama nekoliko stotina kilograma osjetljivog nuklearnog materijala na degradiranje ili razgradnju, objavili su čelnici dviju zemalja prije početka nuklearnog summita u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju

Američki predsjednik Barack Obama i japanski premijer zajedničkom su izjavom objavili da će sav visoko obogaćeni uranij i plutonij biti maknuti iz skladišta japanske agencije za atomsku energiju, javlja Reuters.

Uranij i plutonij koriste se kao gorivo za nuklearne elektrane, ali mogu postati i materijal za nuklearno oružje. Količina koju je posjeduje Japan dovoljna je za pedesetak nuklearnih bombi.

Kim Jong Un: Budite spremni, RAT može početi nenajavljeno!

"Ovom eliminacijom stotina kilograma nuklearnog materijala približavamo se zajedničkom cilju minimaliziranja zaliha obogaćenog uranija i plutonija diljem svijeta, što će nam pomoći u preveniranju da se nepozvani, kriminalci, teroristi, dokopaju takvog materijala", kaže se u zajedničkom priopćenju. "Materijal će iz Japana biti prevezen u SAD i ondje potpuno pretvoren u manje osjetljive oblike", dodaje se.

Rim prevezao 20 kilograma materijala

Italija i Belgija su također objavile u ponedjeljak da su suvišan nuklearni materijal prevezle u Sjedinjene Države na degradiranje ili razgradnju po ranije dogovorenim sporazumima.

Rim je objavio da se radi o 20 kilograma visoko obogaćenog uranija i plutonija, a Bruxelles o "značajnoj količini" istog materijala. Obje objave supotpisale su Sjedinjene Države.

Za nekoliko sati u Nizozemskoj će početi četvrti svjetski nuklearni summit. Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak i utorak u Den Haagu okuplja svjetske čelnike s kojima će pokušati pronaći načine preveniranja terorističkih nuklearnih napada.

Više od pedeset državnika nazočit će nuklearnom summitu (NSS) na poziv američkog predsjednika i raspravljati o osiguranju svjetskih zaliha nuklearnog materijala kako bi se skupine poput Al-Kaide spriječile u sastavljanju takozvane "prljave bombe" sastavljene od konvencionalnih eksploziva omotanih u radioaktivni materijal.

Iran i Ameriku uskoro će povezivati izravna avionska linija?

Obama je nuklearnu sigurnost i smanjenje zaliha nuklearnog naoružanja postavio u središte svojeg političkog naslijeđa, rekavši još 2009. da je nuklearni terorizam "najekstremnija prijetnja globalnoj sigurnosti".

Za to je dobio Nobela za mir

Za to je svoje zalaganje dobio Nobelovu nagradu za mir i obvezao se da će osigurati ranjivi nuklearni materijal diljem svijeta u roku od četiri godine. Organizirao je summit o nuklearnoj sigurnosti 2010. u Washingtonu, potaknuo onaj 2012. u Seulu i ovaj u Nizozemskoj, a 2016. će sam organizirati završni u Americi.

Jedan od ciljeva NSS-a je pridobiti zemlje da se odreknu svojih zaliha visoko obogaćenog uranija i plutonija, koji se može korisiti za izradu nuklearne bombe, u zamjenu za neopasni nisko obogaćeni uranij. "Nuklearni teroristički napad utjecao bi na cijeli svijet. To je globalni problem koji zahtijeva globalno rješenje, a NS je tom problemu dao adekvatnu političku pozornost", rekla je AFP-u stručnjakinja za neproliferaciju Kelsey Davenport.

Nizozemski domaćini, koji su u organizaciji proveli sigurnosnu operaciju dosad neviđenih razmjera i potpuno od svijeta odsjekli inače uspavanu hašku četvrt Scheveningen, kažu da ovaj skup ima tri cilja: reduciranje količine nuklearnog materijala, njegovu zaštitu i jačanje međunarodne suradnje o nuklearnoj sigurnosti.

Skoro svi imaju materijal za 'prljave' bombe

Skoro svaka zemlja ima radioaktivni materijal koji se može koristiti za "prljave" bombe. "Ne morate imati nuklearni reaktor u dvorištu, ali vjerojatno imate bolnicu s radiološkim izvorima za liječenje raka i sterilizaciju. Mislim da ljudi ne znaju koliko su im te stvari blizu", kaže Michelle Cann, viša analitičarka u Partnerstvu za globalnu sigurnost.

Uz državnike iz 53 zemlje u Nizozemsku će doći i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća Jose Manuel Barroso i Herman van Rompuy te glavni tajnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Skup će osiguravati 13.000 policajaca, 3000 vojnika i 4000 vojnih policajaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene