Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li djeca sigurna?

Počela nova školska godina u susjedstvu i Europi: „Straha ima, ali učiniti ćemo sve da djeca ostanu zdrava“

Počinje nastava diljem svijeta - 1
Počinje nastava diljem svijeta - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počinje nastava diljem svijeta - 1 Počinje nastava diljem svijeta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Počinje nastava diljem svijeta - 4 Počinje nastava diljem svijeta - 4 Foto: DNEVNIK.hr Počinje nastava diljem svijeta - 2 Počinje nastava diljem svijeta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Počinje nastava diljem svijeta - 3 Počinje nastava diljem svijeta - 3 Foto: DNEVNIK.hr +6 Počinje nastava diljem svijeta - 5 Galerija 1/11 >>
Nova školska godina počela je kod naših susjeda, ali i u ostatku Europe. Stroga higijenska pravila posvuda su na snazi, a veće razlike jedino su u tome gdje se i kada trebaju nositi maske.

Prvašići su stigli u škole u Sarajevu. Dočekao ih je poseban režim za suzbijanje širenja virusa. A također i nastavnike. Učenici su sretni zbog povratka među prijatelje, a nastavnici i roditelji nadaju se da se zaraza neće proširiti po školama.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Radovan Fuchs Preko 600 zaraženih učenika Ministar obrazovanja tvrdi da učenici nisu veliki širitelji zaraze, no dodaje: "Sve škole imaju mogućnost istog trenutka prijeći na online nastavu"

„Straha ima, naravno. Najviše se brinemo za našu djecu, ali zaista, mi ćemo sve učiniti od sebe što je u našoj mogućnosti, da djeca budu zdrava“, uvjerava učiteljica Sabina Hamzić.

Učenici od petog do osmog razreda u Bosni i Hercegovini još se neće vratiti u klupe. Čeka ih dva tjedna nastave putem interneta, dok se procjenjuje stanje u školama. Maske su obvezne i u Srbiji. Roditeljima je tamo prepušteno na izbor hoće li djecu poslati u školu ili će nastavu pratiti od kuće.

Većina ih je odlučila da će djeca ići u školu, a tek četiri posto ih je ostalo kod kuće. I dok učenici jedva čekaju da opet uđu u zgradu škole, stručnjaci brinu. Među njima je i ravnatelj klinike za zarazne bolesti Goran Stevanović.

„Mislim da su rizici u školama smanjeni na najmanju moguću mjeru i da su oni praktično čak i niži nego oni kojima se svakodnevno izlažemo odlaskom u kupovinu, u gradskom prijevozu“, istaknuo je.

U svijetu učenici maske nose posvuda

Nova školska godina počela je i u Rusiji. Učenicima se preporučuje da nose maske, ali nisu obvezne. Praćenje nastave od kuće, putem interneta, nije moguće.

„Nismo se vidjeli već pola godine zbog ove situacije. Sretni smo što smo se vratili u školu, što se možemo vidjeti, vratiti na nastavu i pripremati se za fakultet“, zadovoljna je Daria Lisovskaja, učenica iz Rusije.

U francuskim školama djeca starija od jedanaest godina moraju nositi maske cijelo vrijeme i u zatvorenom i na otvorenom. Škole su pokušale ograničiti doticaj i miješanje različitih razreda. Učenici kažu kako ih nije strah ako će se svi držati zaštitnih mjera, no roditelji nisu tako opušteni.

„Pomalo se bojim na početku zbog svega što slušamo, nitko ne zna što se zapravo događa“, zabrinut je roditelj učenika u Francuskoj, Jerome Continent.

Povrh svih mjera, više država bit će spremno dodatno ograničiti boravak u školama, dođe li do širenja zaraze među učenicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene