Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili štrajk

Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Makedonsku javnost potresa veliki skandal u javnom poduzeću M-NAV, zaduženom za nadzor zračnog prometa iznad zemlje nakon što je skupina od osmero muškaraca upala u kontrolni toranj i pretukla dežurne kontrolore leta.

Prošli četvrtak sindikat kontrolora leta upozorio je na loše uvjete rada i stranačko zapošljavanje nakon čega je skupina od osam muškaraca upala u prostorije kontrolnog tornja dostupne samo zaposlenima te pretukla dežurne kontrolore leta. 

Toga dana kontrolori su nadzirali 28 zrakoplova na nebu, dok su u skopskoj zražnoj luci vladali izvanredni uvjeti zbog maglovitog vremena i smanjene vidljivosti. Stoga je sigurnost zračnog prometa bila u značajnoj opasnosti.

 

 

Napadači, koje je predvodio Bekim Neziri, zaposlenik M-NAV-a, bivši makedonski ministar gospodarstva i predsjednik lokalnog ogranka stranke DUI, privedeni su. Sumnjiče se za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa, za što bi mogli biti kažnjeni i s do pet godina zatvora.

  Pročitajte i ovo Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

No nedugo potom pušteni su iz pritvora što je razljutilo članove sindikata, ali i makednosku javnost, a kontrolori leta su najavili štrajk na neodređeno vrijeme ako šefovi tog javnog poduzeća ne budu smijenjeni do 10. siječnja tvrdeći da upad u prostore kontrolnog tornja smatraju terorističkim napadom. U njihovoj izjavi podržava ih nekolicina drugih sindikata kontrolora leta.

Tužiteljstvo je tražilo pritvor za četvoricu privedenih napadača, zbog opasnost od bijega ili ponavljanja kaznenog djela, no istražni sudac Pajazit Pajaziti odredio je samo mjere opreza, tvrdeći da je tužiteljstvo predočilo premalo dokaza. 

  Pročitajte i ovo Vladimir Putin Dvoje je otrovano Misteriozne smrti: U posljednjih mjesec dana troje novinara pronađeno mrtvo

Direktor M-NAV-a Fahrudin Hamidi incdent je opisao "malim skandalom kakav ima svaka tvrtka" te je odbio dati ostavku. Vlada je već iste večeri najavila razrješenje svih članova uprave te otvaranje postupka za izbor novih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene