Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlačenje radnika

Napetost raste: Što Sjeverna Koreja sprema nakon ovoga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o povlačenju sjevernokorejskih radnika poklapa s nagađanjima da bi Pjongjang, nakon višetjednih ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji mogao izvesti neku provokativnu akciju, poput novog nuklearnog pokusa ili testiranja rakete.

Sjevernokorejski radnici nisu se pojavili na poslu u industrijskom parku Kaesong, jedinom preostalom zajedničkom projektu s Južnom Korejom, objavile su tvrtke iz te zone, dan nakon što je Pjongjang odlučio povući radnike i suspendirati projekt. Tvrtke koje posluju u tom industrijskom parku objavile su da su prekinule proizvodnju.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

>> Putin o Sj. Koreji: Černobil bi mogao biti priča za malu djecu!

'Sjevernokorjeski radnici nisu danas došli na posao i proizvodnja je zaustavljena u našim objektima', rekla je glasnogovornica tvrtke za proizvodnju ženske odjeće Shinwon. Glasnogovornik tekstilne tvrtke Taekwang Industrial i još najmanje dvije tvrtke rekao je također da sjevernokorejci nisu došli raditi u utorak i da je prekinuta proizvodnja.

Više od sto predstavnika tvrtki koje posluju u industrijskom parku održalo je hitan sastanak, izvijestio je Reuters. Izolirana i osiromašena Sjeverna Koreja obustavila je rad u Kaesongu, njezinom jedinom preostalom velikom projektu s južnim susjedom u trenutku jedne od najozbiljnijih kriza na korejskom poluotoku od završetka korejskog rata 1953.

Napetosti su izbile nakon što je UN nametnuo Sjevernoj Koreji nove sankcije kao odgovor na treći nuklearni test u veljači. Pjongjang su dodatno razljutile vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje zbog čega im je zaprijetio nuklearnim napadima.

U Kaesongu se godišnje ostvaruje dvije milijarde dolara prometa. U 123 južnokorejske tvrtke, smještene u tom parku, radi više od 50.000 sjevernokorejskih radnika. Osim toga, tamo se godišnje ostvaruje više od 80 milijuna dolara u plaćama koje se isplaćuju sjevernokorejskoj državi prije nego radnicima. Zona je Pjongjangu nužan izvor čvrste valute.

'Oni ovo koriste kao šok terapiju jer, neovisno o tome što oni govore, ako zatvorite Kaesong, štetu koju će oni pretrpjeti neće biti malena', rekao je umirovljeni južnokorejski brigadni general Moon Seong-Mook. 'To je još samo jedna pregovaračka karta koju mogu korisiti s Južnom Korejom', smatra on.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je da je Seul pokušavao 'pretvoriti zonu u izvor rata' protiv sjevera.

Previranja su pogodila južnokorejska financijska tržišta. Vrijednost dionica pala je za gotovo tri posto od srijede, kada je Sjeverna Koreja prva blokirala pristup zoni. Dionice nekih tvrtki za koje se zna da posluju u Kaesongu oštro su pale u utorak. Vrijednost valute pala je za više od dva posto u odnosu na dolar od zabrane pristupa parku.

Industrijska zona praktički je posljednja točka približavanja dviju Koreja. Procjenjuje se da su južnokorejske tvrtke od 2004. u park uložile oko 500 milijuna dolara. Južnokorejske tvrtke počele su postupno od prošlog tjedna prekidati rad zbog nedostatka sirovina.

Odluka o povlačenju sjevernokorejskih radnika poklapa s nagađanjima da bi Pjongjang, nakon višetjednih ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji mogao izvesti neku provokativnu akciju, poput novog nuklearnog pokusa ili testiranja rakete. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene