Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačaju snage

Sjeverna Koreja uvodi obaveznu vojnu službu za žene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja želi ojačati svoje oružane snage.

U pokušaju da ojača svoje oružane snage, Sjeverna Koreja uvodi obaveznu vojnu službu za mlade žene, tvrdnje su izvora tajnovite države za DailyNK, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 3 Iduća tri mjeseca Počinje upis u vojnu evidenciju: "Obvezno se odazvati u zakazanom terminu" Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan

Mjera će se odnositi na žene stare između 17 i 20 gdina, a o njoj su obaviješteni uredi za mobilizaciju u svakoj pokrajini, gradu i županiji. Provedba je navodno već u tijeku.

'Krajem prošle godine dobili smo zapovijed da sve žene koje su završile srednje obrazovanje moraju proći vojnu obavezu', rekao je izvor.

Kina angažirala građane za ophodnje na granici sa Sjevernom Korejom

Preliminiarni pregledi za službu koja počinje u travnju već su obavljeni. Cilj pregleda bio je utvrditi postoje li kod žena fizički problemi ili zarazne bolesti. Minimalna visina za žene koje služe u vojci joj je 2012. godine spuštena na 142 centimetra, ali riječ je o standardu koji se ne provodi striktno.

Do sada služile dobrovoljno

Regrutacija se u Sjevernoj Koreji obično provodi dva puta godišnje, u travnju i koloovzu, a žene su do sada vojni rok služile dobrovoljno, dok je kod muškaraca riječ o obavezi.

Ipak, iako će vojni rok sada postati obaveza i za žene, one neće morati služiti vojsku dugo kao i muškarci koji služe do deset godina. Vojna obaveza za žene će navodno trajati do 23. godine.

Nova enigma iz Sjeverne Koreje - Pa zar i to?!

Mjerom se želi nadoknaditi manjak ljudstva u postrojbama koji je posljedica visoke stope smrtnosti kod djece i niskog nataliteta koji su pak posljedica velike gladi devedesetih godina.

Prema tvrdnjama izvora, ovogodišnje upisne kvote za žene na fakultetima još nisu objavljene, a pretpostavlja se da će preporučene biti samo one djevojke koje su odslužile vojni rok ili posebno talentirane učenice specijaliziranih škola koje će, moguće, biti oslobođene vojne službe.

Javnost zabrinuta

Nova direktiva navodno je izazavala zabrinutost u javnosti jer su žene, zaposlene na razinim poslovima, često ključni hranitelji obitelji.

Obama pojačao sankcije Sjevernoj Koreji: 'Ovo je prvi dio našeg odgovora'

Inače, u ožujku 2003. godine na sjednici Vrhovne nardone skuštine objavljeno je da će trajanje vojne službe biti smanjeno s 13 na 10 godina za muškarce, a s 10 na sedam za žene. Naravno, tada su samo žene koje su se same prijavljivale služile u vojsci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene