Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja želi ojačati svoje oružane snage.


U pokušaju da ojača svoje oružane snage, Sjeverna Koreja uvodi obaveznu vojnu službu za mlade žene, tvrdnje su izvora tajnovite države za DailyNK, prenosi Guardian.

Vezani članci Koronavirus u Sjeverkoj Koreji Najzatvorenija zemlja na svijetu bori se s ''groznicom'', tvrdi da je sve pod kontrolom: Dosad oboljelo tri milijuna ljudi Joe Biden i Yoon Suk-yeol Biden podsjetio Sjevernu Koreju da će koristiti nuklearno oružje ako bude potrebno, pa im velikodušno ponudio cjepivo protiv koronavirusa

Mjera će se odnositi na žene stare između 17 i 20 gdina, a o njoj su obaviješteni uredi za mobilizaciju u svakoj pokrajini, gradu i županiji. Provedba je navodno već u tijeku.

'Krajem prošle godine dobili smo zapovijed da sve žene koje su završile srednje obrazovanje moraju proći vojnu obavezu', rekao je izvor.

Kina angažirala građane za ophodnje na granici sa Sjevernom Korejom

Preliminiarni pregledi za službu koja počinje u travnju već su obavljeni. Cilj pregleda bio je utvrditi postoje li kod žena fizički problemi ili zarazne bolesti. Minimalna visina za žene koje služe u vojci joj je 2012. godine spuštena na 142 centimetra, ali riječ je o standardu koji se ne provodi striktno.

Do sada služile dobrovoljno

Regrutacija se u Sjevernoj Koreji obično provodi dva puta godišnje, u travnju i koloovzu, a žene su do sada vojni rok služile dobrovoljno, dok je kod muškaraca riječ o obavezi.

Ipak, iako će vojni rok sada postati obaveza i za žene, one neće morati služiti vojsku dugo kao i muškarci koji služe do deset godina. Vojna obaveza za žene će navodno trajati do 23. godine.

Nova enigma iz Sjeverne Koreje - Pa zar i to?!

Mjerom se želi nadoknaditi manjak ljudstva u postrojbama koji je posljedica visoke stope smrtnosti kod djece i niskog nataliteta koji su pak posljedica velike gladi devedesetih godina.

Prema tvrdnjama izvora, ovogodišnje upisne kvote za žene na fakultetima još nisu objavljene, a pretpostavlja se da će preporučene biti samo one djevojke koje su odslužile vojni rok ili posebno talentirane učenice specijaliziranih škola koje će, moguće, biti oslobođene vojne službe.

Javnost zabrinuta

Nova direktiva navodno je izazavala zabrinutost u javnosti jer su žene, zaposlene na razinim poslovima, često ključni hranitelji obitelji.

Obama pojačao sankcije Sjevernoj Koreji: 'Ovo je prvi dio našeg odgovora'

Inače, u ožujku 2003. godine na sjednici Vrhovne nardone skuštine objavljeno je da će trajanje vojne službe biti smanjeno s 13 na 10 godina za muškarce, a s 10 na sedam za žene. Naravno, tada su samo žene koje su se same prijavljivale služile u vojsci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju