Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na provokacije

Obama pojačao sankcije Sjevernoj Koreji: 'Ovo je prvi dio našeg odgovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su u petak pojačale sankcije Sjevernoj Koreji, koje su protumačene kao odgovor na informatički napad na Sony Pictures, ali je jedan dužnosnik u Washingtonu rekao da sankcije nisu povezane s tim slučajem.

Nove su mjere odgovor na brojne provokacije Pjongjanga i posebice na nedavni informatički napad na Sony Pictures i prijetnje kino dvoranama i gledateljima, navodi američko ministarstvo financija u priopćenju, a prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Chun Ki-won s djecom vjerovali su mu Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

Bijela kuća u priopćenju je upozorila da je riječ o prvom dijelu američkog odgovora.

Reuters međutim prenosi mišljenja viših dužnosnika američke administracije da najnovije sankcije nisu izravno povezane s napadom na Sona.

Nakon informatičkog napada Sony Pictures je odustao iz premijere filma "Intervju" o CIA-inom pokušaju ubojstva sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una. Film je kasnije ušao u distribuciju na internetu i prikazuje se u manjim lancima kino dvorana u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, koje optužuju Pjongjang za taj napad, dodale su na svoj popis deset čelnika režima, sjevernokorejsku obavještajnu agenciju i dvije tvrtke povezane s vojnim sektorom komunističke diktature, navodi ministarstvo.

Te sankcije, donešene na temelju dekreta predsjednika Baracka Obame odražavaju stajalište Sjedinjenih Država da Sjevernu Koreju smatraju odgovornom za destruktivne i destabilizirajuće akcije, rekao je američki ministar financija Jacob Lew u priopćenju i dodao da će oni upotrijebiti široku lepezu akcija za obrane američkih poduzeća i građana i za obranu od napada na njihove vrijednosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene