Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japan namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupnji za jednu zemlju koja se odrekla prava da vodi rat.


Ministar obrane Itsunori Onodera nije spominjao Sjevernu Koreju kada je objavio da će Japan nabaviti te rakete i rekao je da će one biti kupljene za obrambene svrhe.

Vezani članci Bolnica u Japanu, ilustracija Tuga u Japanu: Više bolnica odbilo primiti trudnicu s koronom, izgubila je bebu u osmom mjesecu trudnoće Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik SAD-a Donald Trump (Foto: AFP) Trump nastavlja s pritiskom: "Spremni smo napustiti pregovore sa Sjevernom Korejom"

"Planiramo uvesti raketu JSM (Joint Strike Missile) za borbene zrakoplove F-35A (...) koja se može ispaliti izvan dometa neprijateljskih prijetnji", rekao je Onodera na tiskovnoj konferenciji.

Plan za nabavu raketa vjerojatno će naići na kritike oporbenih stranaka u parlamentu, posebice političara zabrinutih da bi on razvodnio japansko odricanje od prava na vođenje rata koje je upisano u ustav nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, rastuća prijetnja sjevernokorejskih balističkih raketa potaknula je pozive političara, među kojima Onodere, na snažniju vojsku koja može odvratiti Sjevernu Koreju od pokretanja napada. (Hina)