Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japan namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupnji za jednu zemlju koja se odrekla prava da vodi rat.


Ministar obrane Itsunori Onodera nije spominjao Sjevernu Koreju kada je objavio da će Japan nabaviti te rakete i rekao je da će one biti kupljene za obrambene svrhe.

Vezani članci Obilne kiše pokrenule klizišta u Japanu 20 osoba nestalo nakon što su obilne kiše pokrenule klizišta u Japanu Brojenje novca U godini pandemija: Znatno porastao broj milijunaša, 63 posto njih živi u četiri zemlje

"Planiramo uvesti raketu JSM (Joint Strike Missile) za borbene zrakoplove F-35A (...) koja se može ispaliti izvan dometa neprijateljskih prijetnji", rekao je Onodera na tiskovnoj konferenciji.

Plan za nabavu raketa vjerojatno će naići na kritike oporbenih stranaka u parlamentu, posebice političara zabrinutih da bi on razvodnio japansko odricanje od prava na vođenje rata koje je upisano u ustav nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, rastuća prijetnja sjevernokorejskih balističkih raketa potaknula je pozive političara, među kojima Onodere, na snažniju vojsku koja može odvratiti Sjevernu Koreju od pokretanja napada. (Hina)