Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odrekli se prava da vode rat

Japan nabavlja rakete koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan namjerava nabaviti krstareće rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Sjevernu Koreju, a riječ je o kontroverznoj kupnji za jednu zemlju koja se odrekla prava da vodi rat.

Ministar obrane Itsunori Onodera nije spominjao Sjevernu Koreju kada je objavio da će Japan nabaviti te rakete i rekao je da će one biti kupljene za obrambene svrhe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Yoshimasa Hayashi Geopolitička preslagivanja NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku''

"Planiramo uvesti raketu JSM (Joint Strike Missile) za borbene zrakoplove F-35A (...) koja se može ispaliti izvan dometa neprijateljskih prijetnji", rekao je Onodera na tiskovnoj konferenciji.

Plan za nabavu raketa vjerojatno će naići na kritike oporbenih stranaka u parlamentu, posebice političara zabrinutih da bi on razvodnio japansko odricanje od prava na vođenje rata koje je upisano u ustav nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, rastuća prijetnja sjevernokorejskih balističkih raketa potaknula je pozive političara, među kojima Onodere, na snažniju vojsku koja može odvratiti Sjevernu Koreju od pokretanja napada. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene