Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNUTARNJI OKRŠAJI

Stručnjak nakon napada u Afganistanu: "Talibani su naučili neke lekcije, ali to neće dobro proći kod onih koji se i dalje žele koristiti terorizmom. Neupitno će doći do unutarnjih sukoba"

Aktualno Galerija Gordan Akrap Gordan Akrap Foto: DNEVNIK.hr Teroristički napad u Afganistanu - 5 Teroristički napad u Afganistanu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Teroristički napad u Afganistanu - 4 Teroristički napad u Afganistanu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Teroristički napad u Afganistanu - 3 Teroristički napad u Afganistanu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Teroristički napad u Afganistanu - 2 Galerija 1/6 >>
Teroristički napad u Afganistanu! Kao što se i pretpostavljalo, napadnuti su civili koji su čekali evakuaciju kod zračne luke u Kabulu. Prema posljednjim informacijama, odjeknule su najmanje dvije eksplozije. Ima ranjenih i poginulih.

Kaos u Afganistanu poprima sve šire razmjere. Dvije eksplozije odjeknule su Kabulom. Prva kod ulaza u zračnu luku. Svjedok koji je preživio napad ispričao je što se dogodilo.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Dan nakon nereda u Dublinu - 2 Napad pokrenuo lavinu Hrvat iz Dublina za DNEVNIK.hr o atmosferi nakon nereda: "Imam troje djece, nije mi svejedno"

'"Tamo sam vidio najmanje 400 do 500 ljudi. Eksplozija je bila jako snažna. Polovicu je odbacilo u vodu, drugi su popadali na tlo. Donijeli smo ranjene ovdje na nosilima. Moja odjeća je potpuno krvava'', ispričao je.

Gotovo istodobno, detonacija se čula i kod obližnjeg hotela. Bilo je i pucnjave. Podaci o ranjenima i poginulima stalno se mijenjaju. Spominje se najmanje deset ranjenih, te isto toliko onih koji su izgubili život. Stradali su afganistanski civili, talibani, američki vojnici. Navodno i djeca.

Cijeli dan zapadne zemlje pozivale su okupljene da se udalje od zračne luke. Obavještajne službe upozoravale su na moguće terorističke napade. Potencijalnih napadača je puno, od raznih frakcija unutar talibanskog pokreta do nekih drugih terorističkih organizacija koje tamo djeluju, poput Islamske države Afganistana. Svi s istim ciljem.

''Pokušati iskoristiti situaciju povlačenja zemalja članica NATO saveza kako bi dobili sebi, dali sami sebi na važnosti kako bi postigli određen utjecaj, kako bi širili svoju ideologiju, ideju među pučanstvom koje ostaje tamo na tom području'', smatra sigurnosni stručnjak Gordan Akrap.

Težak zadatak formiranja vlasti za talibane

Obavještajci su najčešće spominjali Islamsku državu u Afganistanu, skupinu preostalu od nekad moćne organizacije koja je vladala Sirijom i Irakom.

''Njih nema previše, kad gledamo po brojevima. Procjene nadležne institucije UN-a kažu da ima oko 500 članova, međutim broj simpatizera vrlo vjerojatno nije zanemariv. Ono što je istina, oni će pokušati sasvim sigurno djelovati ne samo prema ciljevima zapadnih zemalja, nego i prema talibanima'', kazao je Akrap za Dnevnik Nove TV.

A to će značajno otežati talibanske pokušaje formiranja vlasti. Prije dvadeset godina njihova petogodišnja vladavina okončana je intervencijom Zapada. Hoće li ponavljati iste greške?

''Nešto su naučili, međutim te naučene lekcije koje će oni sada pokušati primijeniti najvjerojatnije u stvarnosti u Afganistanu, neće dobro naići na one koji i dalje budu htjeli koristiti se nasiljem, radikalizmom i terorizmom kao sredstvima za ispunjenje vlastitih ciljeva, tako da će neupitno doći do snažnih unutarnjih sukoba'', zaključio je stručnjak.

Usred tih previranja zapadne zemlje se ne žele zateći. Mnoge su požurile s okončanjem evakuacija u Kabulu. Šalju poruke kako im je žao što nisu uspjeli spasiti sve koje treba, iako su za to imali dugih dvadeset godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene