Teroristički napad u Afganistanu! Kao što se i pretpostavljalo, napadnuti su civili koji su čekali evakuaciju kod zračne luke u Kabulu. Prema posljednjim informacijama, odjeknule su najmanje dvije eksplozije. Ima ranjenih i poginulih.

Galerija Gordan Akrap Teroristički napad u Afganistanu - 5 Teroristički napad u Afganistanu - 4 +2 Teroristički napad u Afganistanu - 3

Kaos u Afganistanu poprima sve šire razmjere. Dvije eksplozije odjeknule su Kabulom. Prva kod ulaza u zračnu luku. Svjedok koji je preživio napad ispričao je što se dogodilo.

Vezani članci Napad na liječnicu u Virovitici: Ilustracija - 2 Određen istražni zatvor pacijentici koja je u Virovitici izbola psihijatricu Napad na liječnicu u Virovitici: Ilustracija - 1 Više od 20 uboda i porezotina: Nakon brutalnog napada na psihijatricu medicinari poručuju - "Ne osjećamo se sigurno na svom radnom mjestu"

'"Tamo sam vidio najmanje 400 do 500 ljudi. Eksplozija je bila jako snažna. Polovicu je odbacilo u vodu, drugi su popadali na tlo. Donijeli smo ranjene ovdje na nosilima. Moja odjeća je potpuno krvava'', ispričao je.

Gotovo istodobno, detonacija se čula i kod obližnjeg hotela. Bilo je i pucnjave. Podaci o ranjenima i poginulima stalno se mijenjaju. Spominje se najmanje deset ranjenih, te isto toliko onih koji su izgubili život. Stradali su afganistanski civili, talibani, američki vojnici. Navodno i djeca.

Cijeli dan zapadne zemlje pozivale su okupljene da se udalje od zračne luke. Obavještajne službe upozoravale su na moguće terorističke napade. Potencijalnih napadača je puno, od raznih frakcija unutar talibanskog pokreta do nekih drugih terorističkih organizacija koje tamo djeluju, poput Islamske države Afganistana. Svi s istim ciljem.

''Pokušati iskoristiti situaciju povlačenja zemalja članica NATO saveza kako bi dobili sebi, dali sami sebi na važnosti kako bi postigli određen utjecaj, kako bi širili svoju ideologiju, ideju među pučanstvom koje ostaje tamo na tom području'', smatra sigurnosni stručnjak Gordan Akrap.

Težak zadatak formiranja vlasti za talibane

Obavještajci su najčešće spominjali Islamsku državu u Afganistanu, skupinu preostalu od nekad moćne organizacije koja je vladala Sirijom i Irakom.

''Njih nema previše, kad gledamo po brojevima. Procjene nadležne institucije UN-a kažu da ima oko 500 članova, međutim broj simpatizera vrlo vjerojatno nije zanemariv. Ono što je istina, oni će pokušati sasvim sigurno djelovati ne samo prema ciljevima zapadnih zemalja, nego i prema talibanima'', kazao je Akrap za Dnevnik Nove TV.

A to će značajno otežati talibanske pokušaje formiranja vlasti. Prije dvadeset godina njihova petogodišnja vladavina okončana je intervencijom Zapada. Hoće li ponavljati iste greške?

''Nešto su naučili, međutim te naučene lekcije koje će oni sada pokušati primijeniti najvjerojatnije u stvarnosti u Afganistanu, neće dobro naići na one koji i dalje budu htjeli koristiti se nasiljem, radikalizmom i terorizmom kao sredstvima za ispunjenje vlastitih ciljeva, tako da će neupitno doći do snažnih unutarnjih sukoba'', zaključio je stručnjak.

Usred tih previranja zapadne zemlje se ne žele zateći. Mnoge su požurile s okončanjem evakuacija u Kabulu. Šalju poruke kako im je žao što nisu uspjeli spasiti sve koje treba, iako su za to imali dugih dvadeset godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju