Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki potpuno nepoznati

Tko su novi vođe talibana? Godinama su vukli konce iz sjene, ali sada je poznato kako će izgledati vrh buduće vlasti u Afganistanu

Aktualno Galerija Tko su vođe talibana? - 4 Tko su vođe talibana? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tko su vođe talibana? - 1 Tko su vođe talibana? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tko su vođe talibana? - 2 Tko su vođe talibana? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tko su vođe talibana? - 3 Tko su vođe talibana? - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Tko su vođe talibana? - 5 Galerija 1/8 >>
Vođe talibana koji su godinama vukli konce iz sjene, sada su sve više u središtu pozornosti. U javnosti se pojavljuje samo jedan od njih, a vrhovni vođa uskoro bi trebao postati prvi čovjek Afganistana.

Hibatullah Akhundzada vrhovni je politički, vojni i vjerski vođa talibana. Na tom je položaju od 2016. Vjeruje se da ima oko šezdeset godina, a ne zna se gdje se nalazi. U osamdesetima se borio protiv sovjetske vojske, a u devedesetima je bio na čelu zloglasnih šerijatskih sudova.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

"On neće igrati ulogu predsjednika, on će biti na istaknutijoj poziciji. Imat ćemo osobu ili će možda njegov zamjenik biti u ulozi predsjednika ili ćemo objaviti, kao i u prošloj vladi kada smo imali premijera“, objasnio je niži talibanski vođa Waheedullah Hashimi.

Tu bi ulogu mogao dobiti Mullah Abdul Ghani Baradar. On je politički zamjenik vrhovnog vođe i jedan od osnivača talibana. Najviše se pojavljuje u javnosti, a prošle godine potpisao je sporazum sa SAD-om i postao prvi talibanski vođa koji je telefonski razgovarao s američkim predsjednikom nakon što se čuo s Donaldom Trumpom. Jučer je stigao u Afganistan.

Vrhovni vođa ima još dva zamjenika. Jedan od njih je Sirajuddin Haqqani. Na čelu je skupine koju Amerikanci smatraju terorističkom organizacijom. Haqqanijeva skupina nadzire talibansku financijsku i vojnu imovinu, donosi reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Treći zamjenik je Mullah Mohammad Yaqoob čijih fotografija u javnosti nema. Sin je glavnog osnivača Talibana, Mullaha Mohammeda Omara. Razmatralo ga se za novog vrhovnog vođu, ali je bio premlad za takvu ulogu. Trenutačno je na čelu talibanskih vojnih operacija.

"Njegove riječi nose autoritet za Talibane i on im je rekao da ne smiju raditi probleme narodu i to je bilo olakšanje za cijeli afganistanski narod“, zaključio je glasnogovornik Talibana Mawlawi Abdulhameq Hemad.

Peta najvažnija osoba u organizaciji Talibana je Abdul Hakim Haqqani. Bio je vođa pregovaračke ekipe u Dohi. Na čelu je utjecajnog vijeća teologa i zadužen je za pravosuđe. Vjeruje se da je jedan od najbližih suradnika vrhovnog vođe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene