Brett Kavanaugh (Foto: AFP)
Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki Senat glasao je o Trumpovom kandidatu za suca Vrhovnog suda Brettu Kavanaughu, kojega su tri žene optužile za seksualni napad.


Glasanje nije prošlo mirno. Nakon višesatne rasprave, a tijekom prozivanja senatora prisutnih u Senatu su čuo ženski glas prosvjednica protiv Kavanaugha koji je uzvikivao "Sramota".

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!" Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Dozvolili mu kandidaturu: Senat će o Trumpovom kandidatu za suca Vrhovnog suda odlučivati u subotu

Za imenovanje Bretta Kavanaugha sucem Vrhovnog suda glasala su 50 senatora, protiv njegovog imenovanja bila su 48 senatora.

Ranije je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru napisao kako je ponosan na Senat te da se radi o velikom danu za SAD. 


Podsjetimo, u ključnoj proceduri u kandidiranju za novog suca američkog vrhovnog suda, u petak je Trumpovog kandidata Bretta Kavanaugha podržao 51 član Senata, a 49 ih je bilo protiv.

Prošli tjedan, Christine Blasey Ford je rekla da je kao učenik srednje škole u predgrađu u Marylandu kod Washingtona "mrtav pijan" Kavanaugh pritisnuo na krevet, dirao ju i pokušao joj nespretno skinuti odjeću. Ford je tvrdila kako je pokušala vrisnuti, ali da joj je tada 17-godišnji Brett Kavanaugh pokrio usta rukom, a da je pobjegla nakon što je Kavanaughov prijatelj koji je gledao skočio na njih i da su se prevrnuli.

Danas sveučilišna profesorica psihologije iz Kalifornije, optužila je Bretta Kavanaugha, konzervativnog suca prizivnog suda kojeg je Trump izabrao kao kandidata za doživotni posao u Vrhovnom sudu.

"Ovo je potpuno lažna optužba. Nikad nisam učinio ništa poput toga što tužiteljica opisuje - njoj ili nekome drugome", rekao je Kavanaugh u izjavi koju je objavila Bijela kuća. Optužbe koje iznosi Ford su zakomplicirale njegovu nominaciju, koju prvo treba odobriti Odbor za pravosuđe, a potom i ostatak Senata, kojeg Trumpovi Republikanci tijesno kontroliraju.

Njezinim navodima otvoreno se narugao sam Trump ironizirajući nedostatak preciznosti u njezinoj priči. "Popila sam pivo, popila sam pivo...", rekao je Trump na skupu za kampanju u Southavenu, u Mississippiju, imitirajući svjedočenje Blasey Ford.

"Kako ste se vratili kući? Ne sjećam se. Kako ste došli na mjesto događaja? Ne sjećam se. Koliko je godina prošlo? Ne znam, ne znam, ne znam", rekao je on uz smijeh i pljesak.

Demokrati su otpočetka protiv Kavanaugha

Demokrati se otpočetka protive republikanskom kandidatu predsjednika Trumpa. Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Ovaj slučaj se pojavio samo nekoliko tjedana uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. studenog i na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu nad Kongresom od republikanaca.

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti.

No Trump, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca, zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju liberalnih sutkinja u tom tijelu.