Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjakinja o ratu u ukrajini

Putin će postati sve gladniji? "Ako napadne Poljsku i baltičke zemlje, rat obuhvaća i nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rat u Ukrajini, koji bjesni već gotovo mjesec dana, komentirala je Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Pregovore o okončanju rata između Rusije i Ukrajine komentirala je Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Smatra da pad Mariupolja neće biti dovoljan da Putin proglasi pobjedu i da ruski predsjednik nije za to zainteresiran. 

"Putin je rekao da primarno želi razgovarati s Bidenom. Ovo sve drugo jesu dobri pokušaji. Ali ja u ovom trenutku ne vidim mogućnost za stvarno sjedanje za stol s intencijom da se postigne dogovor", kazala je Šelo Šabić.

Govoreći o Putinovim sadašnjim ciljevima, stručnjakinja smatra da zaustavljanje širenja NATO-a više nije dovoljno. "Onog trenutka kada je krenuo s agresijom na Ukrajinu presložio je karte. Sada će se stvari dalje odvijati ovisno o uspjehu na terenu i ovisno o snazi Zapada da zaustavi tu agresiju. Svi koji prate rusku politiku znaju da se dosta osamio posljednjih godina, dosta se bacio u povijest i, po njegovim izjavama i djelima, ima viziju obnove Ruskog carstva."

Osim američkog, Šelo Šabić smatra da je za pregovore Putinu relevantan i kineski čelnik. "Kina će biti vrlo važan igrač u raspletanju ove situacije u trenutku kada to toga dođe. Neće se kockati, ali u cijeloj ovoj situaciji gleda kako maksimizirati i svoje interese", kazala je.

Komentirala je izjavu poljskog veleposlanika u RH koji je kazao da, ako se Putinu ne pokažu zubi, bit će sve gladniji, te su iduće na udaru baltičke zemlje i Poljska.

"Jutros sam vidjela statistiku da 76 posto ispitanika u Rusiji očekuje napad na Poljsku, više od 40 posto na baltičke zemlje. Ako do toga dođe, to je rat koji obuhvaća i nas. Nama je u interesu pomoći Ukrajini koliko god možemo da ona dobije taj rat jer onoga trenutka kada se rat prelije na jedan kilometar teritorija NATO članica imamo sasvim jednu drugačiju situaciju. Nije samo Poljska i baltičke zemlje, tu su i Mađarska, Rumunjska, prije toga i Moldavija. Tako da vrlo su opasna vremena", rekla je Šelo Šabić.

Ne vjeruje da će Putin povući ručnu. "Ovo što vidimo na terenu govori nam, nažalost, o ružnijem scenariju koji slijedi", kazala je Šelo Šabić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRVOPROLIĆE U UKRAJINI Rusija na rubu prekida veza s SAD-om, UN objavio brojke poginulih i ranjenih civila

O prijetnjama ruskog diplomata upućenim Bosni i Hercegovini Šelo Šabić je kazala:

"To nije prvi put da Rusija prijeti BiH u slučaju da se odluči ići prema članstvu u NATO-u. Postoji i izravna i neizravna prijetnja i nije slučajno da je EUFOR odlučio pojačati snage. Stabilizacija Balkana ovisi o tome na koji način ćemo se uspjeti oduprijeti Rusiji u Ukrajini. Rusija ima kapacitete za proizvesti nemire, ali manje ako bude morala ustuknuti i povući se iz Ukrajine." 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna presica peskova Kremlj se oglasio o mogućem susretu Putina i Zelenskog i uputio zastrašujuću poruku o prekidu vatre: "Koriste svaku stanku"

Smatra da je NATO bio izgubio svoj smisao postojanja, a ovim ratom ga je ponovno dobio. "Svjetski mir je sada narušen, a nova geopolitička karta će se stvarati na temeljima onoga kako će se ovaj rat završiti", izjavila je zaključno za N1. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene