U hrvatsko-slovenskim odnosima ne bi trebalo doći do bitnijih promjena, no nakon pobjede Roberta Goloba HDZ-ova politika u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, posebno BiH - imat će glas manje, smatra Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.


"Uvjerljiva pobjeda slovenskog menadžera Roberta Goloba na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji odraz je glasova do sada tihe, neaktivne mase građana koja je bila nezadovoljna rastom populističke politike desnog centra, koja se intenzivirala početkom rata u Ukrajini. Slovenski su građani pokazali da im je bitno kome daju svoj glas", smatra Senada Šelo Šabić, viša znanstvena suradnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose.

Pobjeda relativno novog lica na političkoj sceni, kako ističe Šelo Šabić, u Sloveniji nije nova pojava - bio je to slučaj i sa Zoranom JankovićemMirom Cerarom, no sada ta praksa postaje zanimljiv politološki fenomen.

"Zanimljiva praksa političke kulture govori nam da slovenski građani traže novi glas, odnosno nova rješenja u politici", naglašava viša znanstvena suradnica IRMO-a.

Nakon proglašenja rezultata Robert Golob zahvalio je na potpori organizacijama civilnog društva i mladima te istaknuo kako će jedan od prioriteta njegove Vlade biti poboljšanje uvjeta za život mlađih generacija. U fokusu njegove politike je i borba protiv klimatskih promjena.

Robert Golob Tko je novi slovenski premijer? Robert Golob bio je 16 godina na čelu energetskog diva

Na pitanje može li se činjenica da je Golob dobio veliki broj glasova mladih, kao i potporu organizacija civilnog društva, tumačiti većim stupnjem građanske osviještenosti u susjednoj Sloveniji u odnosu na hrvatsko društvo, Šelo Šabić odgovara kako se slovensko društvo možda samo suočava s manje unutarnjih izazova u odnosu na političke rasprave od hrvatskog. Naglašava kako su slovenski građani vjerojatno samo slobodniji eksperimentirati na izborima.

Robert Golob, Janez Janša Dan odluke u Sloveniji: Objavljeni rezultati izlaznih anketa za parlamentarne izbore

"Građani koji su glasali za Goloba otvoreno su poručili da ne žele Janšinu politiku, nego da je nužan zaokret u odnosu na ono što je do sada bila praksa desnog centra", pojasnila je Šelo Šabić te dodala kako u odnosu na hrvatsko-slovenske odnose ne bi trebalo doći do bitnih promjena.

Gledamo li pak hrvatsku politiku u odnosu na susjedne zemlje Zapadnog Balkana, u prvom redu Bosnu i Hercegovinu – tu će HDZ imati glas manje, zaključila je Senada Šelo Šabić te dodala kako će Plenkovićeva Vlada, umjesto dosadašnjeg – Janeza Janše - sada tražiti saveznika na drugom mjestu.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju