Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LE PEN U GOVORU PRIZNALA PORAZ

Macron je pobjednik francuskih izbora: "Znam da su mnogi za mene glasali kako bi se obranili od desnice"

Aktualno Galerija Priprema Macronove pozornice Priprema Macronove pozornice Foto: DNEVNIK.hr Glasovanje u Francuskoj - 4 Glasovanje u Francuskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Glasovanje u Francuskoj - 2 Glasovanje u Francuskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Glasovanje u Francuskoj - 1 Glasovanje u Francuskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Glasovanje u Francuskoj - 3 Galerija 1/6 >>
Emmanuel Macron ponovno je izabran za francuskog predsjednika. Marine Le Pen priznala je poraz. Ivana Petrović javila se iz Macronovog tabora za Dnevnik Nove TV.

Emmanuel Macron ponovno je izabran za francuskog predsjednika, pokazuju prve projekcije rezultata izbora na kojima se aktualni čelnik suprotstavio krajnje desnoj Marine Le Pen. France 24 objavila je da je prema prvim projekcijama Macron osvojio 58,2 a Le Pen 41,8 posto glasova.

Macron je oko 21:44 počeo svoje obračanje biračima, nakon što je prethodno Le Pen u svom obraćanju priznala poraz. 

"Nakon pet godina transformacije većina među nama je odabrala, odlučili su mi dati povjerenje", rekao je Macron i zahvalio svima", na početku svoh obraćanja. Kazao je da zna da su mnogi za njega glasali i kako bi izgradili branu prema ekstremnoj desnici. 

"Vaš glas me obvezuje", rekao je. 

"Mislim na one koji su glasali za Marine Le Pen, znam da su razočarani jer od ovog trenutka više nisam kandidat jedne grupacije, nego predsjednik svih", rekao je. 

Birališta u Francuskoj otvorila su se u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorila u 20 sati.Izlaznost u 17 sati iznosila je 63,23 posto, prenosi Le Monde. To znači da na izbore nije izašlo 28,2 posto, što je više nego 26,3 posto koliko je birača ostalo kod kuće 10. travnja, piše taj francuski medij.

Prvi veliki izazov predsjednika Francuske bit će osigurati većinu na parlamentarnim izborima koji se održavaju u lipnju, nužnu kako bi se mogli implementirati planirani programi.

Le Pen priznala poraz i pozvala na parlamentarne izbore u lipnju

Kandidatkinja krajnje desnice za francusku predsjednicu Marine Le Pen u nedjelju je priznala poraz od Emmanuela Macrona i u govoru naglasila važnost parlamentarnih izbora u lipnju, a čestitke pobjedniku stižu iz Europske unije i od hrvatskog premijera.

Televizija France 24 objavila je da je prema prvim projekcijama Macron osvojio 58,2 a Le Pen 41,8 posto glasova.

Kandidatkinja desnice potom je u svom govoru rekla da će Macronova vladavina idućih pet godina opet „dovoditi do novih podjela“ te da će on „uništiti Francusku i njezine institucije“.

Le Pen je naglasila važnost nadolazećih parlamentarnih izbora u lipnju na kojima treba spriječiti Macronovu stranku da stekne većinu u Nacionalnoj skupštini.

Lijevi kandidat Jean-Luc Mélenchon, treći u prvom krugu izbora, također je naglasio važnost parlamentarnih izbora, kazavši kako je Macron izabran s vrlo malim brojem glasova.

Mélenchon vjeruje da njegova stranka na izborima u lipnju može postati važan treći igrač s velikim utjecajem na francusku politiku.

Čestitke Macronu

Macronu je pobjedu odmah čestitala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poručivši na Twitteru da će „zajedno unaprjeđivati Francusku i Europu“.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na istoj je društvenoj mreži napisao „Bravo Emmanuel“.

„U ovom turbulentnom periodu trebamo čvrstu Europu i Francusku totalno predanu suverenijoj i strateški snažnijoj Europskoj uniji“, dodao je Michel, a prenosi Reuters.

Macronu je na Twitteru čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"To je dobra vijest za Francusku, za Europu i za hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nastavak jačanja naših bilateralnih odnosa", napisao je Plenković.

 Za šest tjedana parlamentarni izbori

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović javila se iz Pariza za Dnevnik Nove TV i otkrila rezultate izlaznik anketa. Kaže da je sasvim izvjesno da će Macron ponovo postati predsjednik.

"Prema privremenim istraživanjima četiriju najrelevantnijih agencija, Macron zasad vodi s 54-58 posto", javila je Petrović oko 19.30 iz Macronovog tabora i dodala da Le Pen daju između 42-45 posto.

"To su podaci koje smiju objavljivati samo strani mediji", ističe Petrović. Prednost Macrona nije tako velika kao 2017., kada je imao dvostruko više glasova od Le Pen.

"Nije se Le Pen približila mainstreamu, već se mainstream približio Le Pen", citirala je Petrović. Napomenula je da su za šest tjedana izbori za parlament.

Priprema Macronove pozornice Ivana Petrović (Foto: DNEVNIK.hr)

"Macron je čini se uspio osvojiti drugi mandat. Prvi nakon 20 godina, nakon Jacquesa Chiraca", rekla je zaključno Petrović. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRAĐANI NA BIRALIŠTIMA Je li ipak moguć politički potres u Francuskoj ili će Macron ostati u Elizejskoj palači?

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulozi su golemi Francuska se priprema za drugi krug izbora: Macron po anketama vodi, ali bi Le Pen mogla šokirati

Više o izborima u Francuskoj pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene