Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO POLITIČKO LICE?

Dan odluke u Sloveniji: Objavljeni rezultati izlaznih anketa za parlamentarne izbore

Aktualno Galerija Tatjana Voj - 1 Tatjana Voj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tatjana Voj - 2 Tatjana Voj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tatjana Voj - 3 Tatjana Voj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tatjana Voj - 4 Tatjana Voj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Čorić Galerija 1/5 >>
Objavljene su izlazne ankete za slovenske parlamentarne izbore.

Pokret Sloboda menadžera Roberta Goloba relativni je pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji s najviše dobivenih glasova, a na drugom mjestu je Slovenska demokratska stranka (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše, prema izlaznoj anketi u nedjelju navečer.

Prema izlaznoj anketi agencije Medina koju je u nedjelju navečer nakon zatvaranja birališta objavila Slovenska televizija, Pokret Sloboda dobiva 35,8 posto glasova, a Janšina stranka SDS 22,5 posto.

Na trećem je mjestu prema izlaznoj anketi demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 6,8 posto glasova, a slijedi stranka Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon sa 6,6 posto i Ljevica (L) Luke Meseca sa 4,4 posto.

Ostale stranke koje su podnijele kandidacijske liste za 90 zastupnika u Državnom zboru nisu prešle četiripototni izborni prag kojemu je najbliže prema izlaznoj anketi Lista Marjana Šareca (LMŠ) koja po Medianinoj anketi dobiva 3,8 posto glasova.

Iskaže li se ovakav rezultat približno točnim, to bi značilo da je vjerojatnija koalicijska vlada koju bi vodio Golob i u kojoj bi bili Socijalni demokrati te Ljevica, nego vlada čiju bi osnovu činili Janšina stranka i Nova Slovenija.

Na parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održavaju u Sloveniji do 16 sati, odnosno tri sata do zatvaranje birališta, glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 milijuna upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Izlaznost je bila mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocjenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog oporbenom lijevo-liberalnom boku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda.

Najstarija kandidatkinja na izborima

Tatjana Voj iz Stranke Alenke Bratušek je najstarija kandidatkinja na izborima, s 82 godine. "Cijeli život sam vrlo aktivna, kao profesorica u Njemačkoj i ovdje. Kad ste malo stariji, treba još više raditi. Volim utrke, natjecala sam se u gimnastici, volim i old timere, brzinu", navela je Voj o razlozima za kandidaturu.

Kaže da ju rezultat Janše i Goloba nije iznenadio. "Računamo da ćemo sa strankom SAB ući u utrku i da ćemo dobiti dovoljan postotak da uđemo u parlament", rekla je reporterki Dnevnika Nove TV Matei Ćorić i dodala da onaj koji je naviknuo na iznos mirovine može živjeti s tim, a tko nije - naći će put da zaradi više.

Ističe da su složni sa svima koji imaju iste poglede kao oni u stranci. "Da rade kao i mi – pošteno i s uspjehom", zaključila je Voj.

"Rezultati se očekuju oko 22 sata", rekla je zaključno reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene