Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Yukiya Amano

Šef IAEA-e: Posjet Iranu je koristan, Teheran predan suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je da mu je bilo drago uvjeriti se u čvrstu predanost Irana rješavanju otvorenih pitanja kroz suradnju tijekom posjeta Teheranu u nedjelju koji je ocijenio "korisnim".

Amano je stigao u Iran prije 25. kolovoza kada ističe rok do kojeg Teheran mora IAEA-i dostaviti informacije o svom nuklearnom programu i otkloniti bojazan da pokušava proizvesti nuklearnu bombu.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Slika nije dostupna 'Već su uzimali uzorke' Iran neće agenciju za atomsku energiju u svom vojnom postrojenju

Agencija sa sjedištem u Beču zadužena je za provjeru poštuje li Iran zamrzavanje svojih osjetljivih nuklearnih aktivnosti u okviru privremenog sporazuma sa skupinom 5+1 (SAD, Rusija, V. Britanija, Francuska, Kina i Njemačka) postignutog u siječnju.

Taj bi sporazum trebao dovesti do konačnog dogovora koji jamči isključivo mirnodopski karakter njegova programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

"Bio je to kratak, ali koristan posjet", rekao je Amano novinarima nakon susreta s predsjednikom Hasanom Rohanijem i ostalim visokim dužnosnicima.

"Bilo mi je drago od najviših instanci čuti da je Iran čvrsto predan primjeni Okvira za suradnju i rješavanju svih bivših i sadašnjih pitanja kroz suradnju i dijalog s IAEA-om", istaknuo je Amano. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene