Bolnica u Kini, ilustracija
Bolnica u Kini, ilustracija Foto: Afp

Šef bolnice u kineskom gradu Wuhanu preminuo je u utorak ujutro od koronavirusa. U ponedjeljak je od te bolesti u Kini preminulo 1868 ljudi, a ukupno je koronavirusom zaraženo više od 72.000 ljudi.


Liu Zhiming, šef vodeće bolnice u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, umro je u utorak od bolesti prouzrokovane tim virusom, objavila je državna televizija, javlja Reuters.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija ne dijeli informacije o uspješnim tajvanskim mjerama u borbi protiv koronavirusa? Mate Rimac, donacija iz Kine Dobro se dobrim vraća: Rimac pomogao Kinezima kad im je bilo teško, oni sad uzvraćaju

Zhiming je drugi istaknuti kineski liječnik koji je podlegao virusu. Ranije ovog mjeseca milijuni u Kini oplakivali su smrt Li Wenlianga, liječnika koji je prethodno bio ukoren zbog izdavanja ranog upozorenja o koronavirusu.

Deseci tisuća medicinskih radnika borili su se protiv širenja virusa za koji se vjeruje da je prvi put pojavio na tržnici morske hrane u Wuhanu, glavnom gradu središnje provincije Hubei.

Kao i u slučaju Wenliangove smrti, na kineskom internetu u ponedjeljak navečer vladala je zbrka u vezi s Liuovim stanjem. U ponedjeljak navečer komunistički propagandni odjel Komisije za zdravstvo provincije Hubei na društvenim mrežama objavio je da je Liu umro, a u sljedećoj je objavi pisalo da je živ. Naknadno nisu objavili nijednu poruku otkad je državna televizija u utorak ujutro objavila Liuovu smrt.

Plazma preboljelih mogla bi pomoći mnogima

Broj smrtnih slučajeva od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je u ponedjeljak na 1868, što je 98 više u odnosu na prethodni dan, objavila je u utorak Nacionalna zdravstvena komisija.

U središnjoj provinciji Hubei, epicentru epidemije, zabilježena su 93 smrtna slučaja, dok su u glavnom gradu provincije Wuhanu umrle 72 osobe. Diljem kontinentalne Kine u ponedjeljak je bilo 1886 novih potvrđenih infekcija, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 72.436, prenosi Reuters.

Kineske zdravstvene vlasti zatražile su u ponedjeljak od osoba koje su preboljele koronavirus da daju krv kako bi izvukli plazmu za liječenje oboljelih koji su u teškom stanju, javlja AFP. Plazma bivših pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom sadrži antitijela koja bi mogla omogućiti smanjenje virusnog opterećenja teško oboljelih, rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

I Velika Britanija evakuira ljude s kruzera

Zbog koronavirusa u japanskoj luci Yokohama dva je tjedna u karanteni kruzer Diamond Princess na kojem je među 3700 ljudi i šestero Hrvata. SAD i Australija već su počeli s evakuacijom svojih državljana, a isto sada planira i Velika Britanija, javlja CNN. Britansko Ministarstvo vanjskih poslova kontaktira s britanskim državljanima na brodu kako bi se dogovorili i zatražili od onih koji još nisu reagirali da se odmah jave. (V.P./Hina)