Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Televizijski prijenosi

7 suđenja koja su Ameriku ostavljala BEZ DAHA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Georgeu Zimmermanu za ubojstvo mladog Trayvona Martina probudilo je duhove rasizma u Americi, ali je i dobar podsjetnik na svojevrsnu opsjednutost američke javnosti sudskim procesima.

Slučaj ubojstva maloljetnog tamnoputog Trayvona Martina, kojemu je početkom prošle godine u Sanfordu na Floridi život oduzeo George Zimmerman, diljem SAD-a izazvao je rasprave o rasizmu i ustavnom pravu na nošenje oružja. Istovremeno, suđenje na kojemu je Zimmerman nedavno oslobođen krivnje, velik broj Amerikanaca prikovalo je uz male ekrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama poziva na mir FOTO ERUPCIJA PROSVJEDA: Ubio tinejdžera (17), sud ga oslobodio Slika nije dostupna Presuda izazvala prosvjede George Zimmerman oslobođen optužbi za ubojstvo tamnoputog tinejdžera

Postupak protiv Zimmermana na trenutke je podsjećao na solidno odglumljenu epizodu neke američke dramske serije izrazito 'nabrijanog' tempa, u kojoj su teatralno nemilosrdni odvjetnici svoje klijente spremni braniti gotovo do iznemoglosti, a pritom ni tužitelji nisu mnogo drugačiji.
Stoga nije iznenađujuće da je odluku porote, koja je u nedostatku dokaza povjerovala da je Zimmerman ubojstvo počinio u samoobrani te ga oslobodila, na raznim televizijskim postajama prošlog vikenda gledalo gotovo 20 milijuna Amerikanaca.

Svako malo medijski cirkus

Iako se pravila razlikuju od savezne države do savezne države, a nerijetko mogu ovisiti i o pojedinom sucu, američki su sudovi, općenito gledajući, prilično susretljivi kada je riječ o izravnim televizijskim prijenosima. Zato periodično i dolazi do stvaranja pravog medijskog fenomena kada neki slučaj, poput spomenutog ubojstva Trayvona Martina, izađe iz lokalnih okvira i privuče pažnju cijele Amerike. Informativni kanali poput CNN-a u takvim se situacijama pretvaraju u programe gotovo potpuno posvećene izravnom prijenosu suđenja i popratnim analizama postupka.

>> Ne jenjava nezadovoljstvo: Prosvjedi u više od 100 gradova diljem SAD-a

Donosimo kraći pregled tek nekih suđenja koja su u proteklih nekoliko desetljeća privukla veliku pažnju američke javnosti koja ih je mogla pratiti uživo na televiziji.

1. O.J. Simpson

Nekadašnjoj zvijezdi američkog nogometa sudilo se zbog ubojstva bivše supruge Nicole Brown i njezina prijatelja Ronalda Goldmana. Postupak je trajao gotovo devet mjeseci, a izricanje oslobađajuće presude u listopadu 1995. godine uživo je gledalo više od 100 milijuna ljudi.

Nekoliko godina kasnije Simpson je osuđen u građanskoj parnici te je ocu ubijenog Goldmana trebao platiti više od 33 milijuna dolara odštete, no pronašao je pravnu rupu pa je na kraju platio tek manji dio iznosa. Krajem 2008. osuđen je na 33 godine zatvora zbog oružane pljačke jedne kockarnice u Las Vegasu.

2. Lyle i Erik Menendez

Braća Menendez trenutno služe doživotne zatvorske kazne za ubojstvo vlastitih roditelja. Jedne ljetne večeri 1989. godine na Beverly Hillsu, tada 21-godišnji Lyle i 18-godišnji Erik hicima iz vatrenog oružja usmrtili su svog oca Josea i majku Kitty, sve navodno kako bi se domogli njihova bogatstva. U prilog tome ide činjenica da su mjesecima nakon zločina novac trošili na skupe satove, automobile, putovanja i stanove.

Uhićeni su u ožujku 1990. godine, no suđenje je zbog proceduralnih pitanja počelo tek tri godine kasnije. Branili su se teorijom da su roditelje ubili iz straha - pokojnog su oca proglasili pedofilom, a majku poremećenom alkoholičarkom i narkomankom. Na kraju postupka porote su odvojeno trebale odlučiti o krivnji braće, no nisu bile u stanju donijeti jednoglasnu odluku pa je suđenje bilo ponovljeno. Na kraju novog postupka Menendezovi su sredinom 1996. godine osuđeni na doživotne kazne zatvora.

3. Jeffrey Dahmer

Nakon dvotjednog suđenja, tada 31-godišnji Jeffrey Dahmer, poznat i kao 'kanibal iz Milwaukeeja', u veljači 1992. proglašen je krivim za smrt 15 ljudi te je osuđen na 15 doživotnih kazni zatvora. Ubijao je u razdoblju od 1978. do 1991. godine, a žrtve su mu bili maloljetni dječaci ili mlađi homoseksualci, koje bi najčešće uspavao, zatim ih onesviještene silovao, a u konačnici zadavio. Nekima je, dok su još bili živi, u mozak ubrizgavao solnu kiselinu.

Dijelove tijela nekih žrtava je pojeo, a u stanu u Milwaukeeju u kojem je uhićen, pronađene su brojne fotografije ubijenih te dijelovi tijela koje je čuvao za uspomenu.

Dahmera je krajem 1994. godine u zatvoru metalnom palicom nasmrt izudarao jedan od zatvorenika.

4. William Kennedy Smith

Suđenje nećaku ubijenog predsjednika SAD-a Johna F. Kennedyja Williamu Kenedyju Smithu na desetak je dana krajem 1991. godine gotovo potpuno zaokupilo američku javnost. Poput bombe je odjeknula optužba da je tada 29-godišnji Smith silovao jednu konobaricu, koju je u društvu svog bratića Patricka i ujaka Teda, inače senatora, doveo iz noćnog kluba na imanje Kennedyjevih u West Palm Beachu na Floridi.

Unatoč dirljivom svjedočenju navodne žrtve, za koju su i liječnici bili uvjereni da je silovana te tvrdnjama još triju žena da ih je Smith također seksualno zlostavljao, porota je nakon manje od sat i pol vremena vijećanja jednoglasno oslobodila Smitha krivnje. Povjerovali su njegovoj obrani da je žrtva cijelog slučaja zapravo bio on jer da je konobarica izmislila silovanje kako bi od njega izvukla novac. U to su se vrijeme pojavile priče o snažnom pritisku moćnog klana Kennedy na policiju.

5. Louise Woodward

Mlada 19-godišnja Britanka fascinirana Amerikom preselila se u zemlju svojih snova 1996. godine, a zaposlila se kao dadilja u okolici Bostona. Početkom 1997. godine uhićena je nakon što je osam mjeseci star dječak Matthew Eappen, o kojem je brinula, teško ozlijeđen, a ubrzo je i preminuo. Optužena je da ga je ubila svojim agresivnim postupcima - navodno ga je izudarala, a u jednom trenutku ga i nemilosrdno tresla.

Suđenje je počelo i završilo u listopadu 1997., a osim američkih, izravno su ga prenosili i neki britanski mediji. Porota ju je proglasila krivom, a sudac joj je izrekao kaznu doživotnog zatvora, uz mogućnost pomilovanja nakon 15 godina. Isti je sudac samo nekoliko tjedana kasnije kaznu smanjio na 279 dana zatvora, što je razdoblje koje je Woodward dotad provela u pritvoru, a optužbu je promijenio u ubojstvo iz nehaja. Britanka je ubrzo zatim deportirana iz Amerike, a danas se u Britaniji bavi podučavanjem latinoameričkih plesova.

6. Casey Anthony

Suđenje danas 27-godišnjoj Casey Anthony za ubojstvo dvoipolgodišnje kćeri Caylee dva i pol je mjeseca 2011. godine zaokupljalo Ameriku, a oslobađajuća je presuda zaprepastila mnoge. Iako je mnoštvo dokaza upućivalo da je upravo Casey svoju kćer sredinom srpnja 2008. godine lišila života, porota ipak nije uspjela jednoglasno i 'izvan svake sumnje' zaključiti da je ona ubojica koja je posmrtne ostatke djevojčice zakopala u vlastiti vrt. U konačnici je osuđena samo na vrijeme provedeno u pritvoru zbog laganja policiji.

7. Jodi Arias

Uoči suđenja Georgeu Zimmermanu za ubojstvo Trayvona Martina, američku je javnost zaintrigirao proces protiv 33-godišnje Jodi Arias, optužene za brutalno ubojstvo bivšeg dečka Travisa Alexandera. Nekoliko mjeseci nakon što je s njim 2007. godine prekinula vezu, Arias je Alexandera počela uhoditi - bušila mu je gume na automobilu, hakirala mu profil na Facebooku, slušala poruke na njegovoj telefonskoj sekretarici. Unatoč svemu, čini se da se Alexander pokušao pomiriti s njom.

Početkom lipnja 2008. Arias je iz Kalifornije, gdje je tada živjela s bakom i djedom, došla u Arizonu u Alexanderovu kuću. Ondje su se neko vrijeme zajedno družili, čak su se i fotografirali u seksualno sugestivnim pozama da bi ga Arias istoga dana u kupaonici nožem izbola više desetaka puta. Prerezala mu je vrat, a na kraju mu je ispalila hitac iz pištolja u glavu. Iako je isprva pokušavala uvjeriti sve da s ubojstvom nema veze, uhićena je oko mjesec dana nakon počinjenja zločina.

Kasnije je policiji ispričala da su Alexandera ubili nepoznati provalnici, a dvije godine nakon uhićenja priznala je da ubojstvo počinila ona, ali iz samoobrane. Suđenje je počelo početkom 2013., a okončano je nakon više od pet mjeseci. Porota ju je proglasila krivom, no tek se u sljedećim mjesecima očekuje odluka čeka li je smrtna ili doživotna kazna zatvora.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene